Business plan

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Τα προγράμματα που «τρέχουν» (Οδηγός)

Είναι γεγονός πως οι ελληνικές μικρομεσαίες (ΜμΕ) επιχειρήσεις, σε γενικές γραμμές, υστερούν σε καινοτομίες και ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών.

Αυτό σημαίνει ότι χάνουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν την επιχειρηματική τους παρουσία και να εκσυγχρονιστούν, ανταποκρινόμενες στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής ψηφιακής εποχής.

Αυτό ακριβώς το κενό, όμως, της ελληνικής επιχειρηματικότητας έρχεται να καλύψει η Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με τρία προγράμματα ΕΣΠΑ (ή δράσεις) να «τρέχουν» μέσα στο 2023.

Εάν, λοιπόν, είσαι ιδιοκτήτης κάποιας μικρομεσαίας επιχείρησης και σε ενδιαφέρει η ψηφιακή αναβάθμισή της, τότε συνέχισε να διαβάζεις, γιατί παρακάτω θα σου παρουσιάσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ που «τρέχουν».

Ας ξεκινήσουμε!

Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» – Λίγα λόγια

Πριν απ’ όλα, ας δούμε ποιος είναι ο ορισμός του ψηφιακού μετασχηματισμού:

Ως ψηφιακό μετασχηματισμό (digital transformation) αποκαλούμε την υιοθέτηση και ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών σε κάθε τομέα μιας επιχείρησης, με σκοπό την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της.

Για να ανακαλύψεις περισσότερα σχετικά με το τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του, ρίξε μια ματιά στο χρήσιμο άρθρο μας.

Πριν περάσουμε στην παρουσίαση των επιμέρους προγραμμάτων ή δράσεων, καλό είναι να πούμε πρώτα λίγα λόγια για τη δέσμη δράσεων με το όνομα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Αρχικά, να πούμε ότι η εν λόγω δέσμη δράσεων εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με τον συνολικό της προϋπολογισμό να ανέρχεται στο ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι η κάλυψη στοχευμένων αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάλογα με το επίπεδο της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας αλλά και με τις επενδυτικές τους ανάγκες.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης που υποβάλλονται θα είναι άμεση (FiFo) και τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται, μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της Δράσης ανά κατηγορία περιφέρειας.

Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε πως το ποσοστό της επιδότησης των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 50%, ενώ σε κάποιες περιοχές μπορεί να φτάσει και το 60%.

Τέλος, πρέπει να ξέρεις ότι η περίοδος υποβολής των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από τις 23 Φεβρουαρίου του 2023, οπότε αν έχεις κάποια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, ίσως κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ να είναι τώρα η ευκαιρία σου.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων χωρίζεται σε τρεις επιμέρους Δράσεις, τις οποίες και θα δούμε αμέσως παρακάτω, οπότε βολέψου και δώσε προσοχή σε όσα πρόκειται να σου πούμε!

Δράση 1: Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Το πρώτο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λέγεται Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ.

Αρχικά, ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης Δράσης είναι 90 εκατομμύρια ευρώ. Η κατανομή αυτού του ποσού γίνεται ως εξής:

  • 19.800.000 ευρώ σε Αττική και Νότιο Αιγαίο.
  • 70.200.000 ευρώ σε Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα.

Δικαιούχοι – προϋποθέσεις συμμετοχής

Ποιοι είναι, όμως, δικαιούχοι της συγκεκριμένης Δράσης του ψηφιακού μετασχηματισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Αφορά κυρίως επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει κι ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και προσπαθούν να καλύψουν πολύ βασικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και εφαρμογές.

Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι όσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:

  1. Έχουν κλείσει μια πλήρη διαχειριστική χρήση.
  1. Η δραστηριότητά τους αφορά έναν από τους επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του επενδυτικού σχεδίου για έναν χρόνο τουλάχιστον.
  1. Διαθέτουν το λιγότερο τρεις ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης για χρηματοδότηση.
  1. Δεν έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης ή δεν έχουν πλήρως υλοποιήσει το σχέδιο πριν υποβάλουν την αίτηση.

Μπορείς να δεις το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής στη συγκεκριμένη Δράση στη σχετική Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων.

Ποσοστά ενισχύσεων

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η ενίσχυση των επιχειρήσεων καθορίζεται βάσει της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά ενισχύσεων δαπανών θα είναι:

  • 50% για το σύνολο των περιφερειών της χώρας.
  • 60% για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης, δηλαδή: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Γορτυνίας, Δήμος Τρίπολης, Δήμος Οιχαλίας.

Στην παρούσα Δράση ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι από 18.000 έως 30.000 ευρώ. Αυτό, πιο απλά, σημαίνει ότι τα έξοδα που θα παρουσιάσετε και για τα οποία θα επιδοτηθείτε θα είναι μέχρι το ποσό των 30.000 ευρώ.

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου είναι 9 μήνες από τότε που θα εκδοθεί η Απόφαση Ένταξης.

Επιλέξιμες δαπάνες

Είδαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε, ωστόσο πιθανότατα αναρωτιέστε και για κάτι ακόμα:

Τι ακριβώς χρηματοδοτείται;

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ενδεικτικά ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τον Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό:

  • Δαπάνες εξοπλισμού: προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου (υπολογιστές, εκτυπωτές, συσκευές ήχου κ.λπ.) και αναβάθμιση υποδομών σύνδεσης στο διαδίκτυο (καλωδίωση εσωτερικού χώρου συστήματος Wi-Fi κ.α.).
  • Δαπάνες λογισμικού: προμήθεια εφαρμογών γραφείου και ψηφιακής ασφάλειας και αποθήκευσης (εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου, παρουσιάσεων, δεδομένων, email, αρχείων pdf, εφαρμογές τηλεδιάσκεψης, γραφιστικής ή επεξεργασίας εικόνων κ.α.), προμήθεια εφαρμογών για βελτιστοποίηση παραγωγής, παροχής υπηρεσιών, υποστηρικτικών διαδικασιών επιχείρησης (εφαρμογές ERP, HR, CRM, εφαρμογές διαχείρισης εκδηλώσεων, αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης πελατών κ.α.), κατασκευή ιστοσελίδας, e-shop, mobile εφαρμογών κ.α.
  • Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών σχετικών με την ψηφιακή αναβάθμιση: συμβουλευτική υποστήριξη για παρακολούθηση υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου, τεχνική υποστήριξη για υλοποίηση του σχεδίου ή και την εγκατάσταση και παραμετροποίηση λογισμικού και εφαρμογών, υπηρεσίες προμήθειας / χρήσης λογισμικού υπό καθεστώς ως υπηρεσία (SaaS, CaaS).
  • Έμμεσες δαπάνες

Δράση 2: Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Ψηφιακή απεικόνιση ψηφιακού μετασχηματισμού επιχείρησης, με ανθρώπινες φιγούρες να μετρούν στατιστικά και δείκτες επιδόσεων.

Το δεύτερο πρόγραμμα ή δράση για τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ο Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία:

  • 33.000.000 ευρώ σε Αττική και Νότιο Αιγαίο.
  • 117.000.000 ευρώ σε Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα.

Δικαιούχοι – προϋποθέσεις συμμετοχής

Εδώ μιλάμε κυρίως για επιχειρήσεις που έχουν ήδη επενδύσει σε ορισμένες τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού και στοχεύουν στην περαιτέρω διεύρυνση και αναβάθμιση του εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας τους.

Συγκεκριμένα, για τη δράση για τον προηγμένο ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, δικαιούχοι είναι οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που:

  1. Έχουν κλεισμένη μια πλήρη διαχειριστική χρήση.
  1. Δραστηριοποιούνται σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου για ένα έτος τουλάχιστον.
  1. Διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας, κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  1. Η επένδυση αφορά αποκλειστικά σε επιλέξιμο ΚΑΔ.
  1. Έχουν πέντε τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  1. Δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
  1. Συγκεντρώνουν κατ’ ελάχιστο τον βαθμό 80 στο ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας της Πρόσκλησης.

Το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής στη συγκεκριμένη Δράση υπάρχει στη σχετική Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων.

Ποσοστά ενισχύσεων

Τα ποσοστά ενισχύσεων δαπανών έχουν ως εξής:

  • 25% – 50% για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
  • 10% – 20% για επενδυτικά σχέδια σε Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Τομέα Αθηνών.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της συγκεκριμένης Δράσης είναι από το ποσό των 50.000 ευρώ έως και το ποσό των 650.000 ευρώ, με τη μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου να είναι οι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται είναι:

  • Δαπάνες λογισμικού: κατασκευή και ανάπτυξη ιστοσελίδας, e-shop και mobile εφαρμογών, προμήθεια εφαρμογών γραφείου και ψηφιακής ασφάλειας και αποθήκευσης, προμήθεια εφαρμογών για βελτιστοποίηση παραγωγής, παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών διοίκησης, προμήθεια εφαρμογών ανάλυσης δεδομένων (εφαρμογές ανάλυσης-επεξεργασίας δεδομένων μεγάλου όγκου, εφαρμογές Διαδικτύου των Πραγμάτων, εφαρμογές Blockchain κ.α.).
  • Δαπάνες εξοπλισμού: αναβάθμιση υποδομών σύνδεσης στο διαδίκτυο, προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, προμήθεια συστημάτων αυτοματοποίησης παραγωγής (συστήματα ελέγχου πρόσβασης κλειστού κυκλώματος, βιομηχανικά ψηφιακά αισθητήρια, ψηφιακά συστήματα κίνησης, συστήματα άμεσης αναγνώρισης σφαλμάτων κ.α.), προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής (ρομποτικά συστήματα, 3D printers, 3D scanners, συστήματα εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας κ.α.).
  • Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών: συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Εάν δε σου αρκεί πλέον μόνο το φυσικό κατάστημα και πιστεύεις στην αξία της ύπαρξης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, τότε μη διστάσεις να έρθεις σε επαφή μαζί μας, ώστε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του e-shop σου και να αυξήσεις, έτσι, τις πωλήσεις σου!

Δράση 3: Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ

Το τρίτο από τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ για την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων αποκαλείται Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής αφορά κυρίως επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη τεχνολογίες σε σημαντικό βαθμό και σε πολλές λειτουργίες τους και στοχεύουν πλέον σε ολοκληρωμένες επενδύσεις σε ακόμα πιο προχωρημένες τεχνολογίες αιχμής και λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Σε αυτή την περίπτωση, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία:

  • 13.200.000 ευρώ σε Αττική και Νότιο Αιγαίο.
  • 46.800.000 ευρώ σε Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα.

Δικαιούχοι – προϋποθέσεις συμμετοχής

Πάμε τώρα να δούμε ποιες επιχειρήσεις είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης Δράσης.

Πρόκειται για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που:

  1. Έχουν κλεισμένη μια πλήρη διαχειριστική χρήση.
  1. Δραστηριοποιούνται σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου για τουλάχιστον ένα έτος.
  1. Διαθέτουν τουλάχιστον εννέα ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγήθηκε της υποβολής αίτησης για χρηματοδότηση.
  1. Δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης.
  1. Συγκεντρώνουν τουλάχιστον τον βαθμό 70 στο ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας της Πρόσκλησης.

Το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής στη συγκεκριμένη Δράση υπάρχει στη σχετική Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων.

Ποσοστά ενισχύσεων

Τα ποσοστά ενισχύσεων δαπανών θα καθορίζονται βάσει Περιφέρειας αλλά και επενδυτικού σχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Για επενδυτικά σχέδια De Minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας):
  • 50% για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
  • 60% για επενδυτικά σχέδια σε Δυτική Μακεδονία, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Μεγαλόπολη, Γορτυνία, Τρίπολη, Οιχαλία.
  1. Για επενδυτικά σχέδια με ΓΑΚ – ΕΕ 651/2014:
  • 25% – 50% σε δαπάνες εξοπλισμού και λογισμικού για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
  • 50% για δαπάνες παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως Περιφέρειας.

Για τη συγκεκριμένη Δράση, ο προϋπολογισμός που επιχορηγείται είναι από τα 200.001 ευρώ έως και τα 1.200.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου είναι 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που επιδοτούνται στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Αιχμής είναι:

  • Δαπάνες εξοπλισμού: προμήθεια συστημάτων αυτοματοποίησης παραγωγής, προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής.
  • Δαπάνες λογισμικού: προμήθεια εφαρμογών για βελτιστοποίηση παραγωγής, παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών διοίκησης, προμήθεια εφαρμογών ανάλυσης δεδομένων.
  • Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών: συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Αίτηση για ψηφιακό μετασχηματισμό – Διαδικασία υποβολής

Όπως είπαμε και νωρίτερα, η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου του 2023 και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός των δράσεων.

Ψηφιακή απεικόνιση του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων. Δύο φιγούρες δουλεύουν με λάπτοπ και κινητό, με φόντο γρανάζια.

Η αίτηση για την ένταξη στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων υποβάλλεται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), κάνοντας χρήση του Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης που θα βρεις εκεί μέσα.

Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί πως μπορείς να κάνεις αίτηση για το voucher (επιταγή) ενίσχυσης μόνο σε μία από τις τρεις Δράσεις που παρουσιάσαμε παραπάνω.

Πάντως, καλό είναι να πούμε και κάτι ακόμα. Πέρα από τις τρεις Δράσεις που είδαμε νωρίτερα, υπάρχει και ένα ακόμα πρόγραμμα που «τρέχει» από πέρσι: τα Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ.

Έχει και αυτό ως σκοπό την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την εξαργύρωση των vouchers να έχει πάρει παράταση έως τις 31 Μαΐου του 2023.

Προγράμματα ΕΣΠΑ ψηφιακού μετασχηματισμού – Επίλογος

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί τεράστια ανάγκη, με τα προγράμματα ΕΣΠΑ που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο να προσφέρουν τη δυνατότητα σε πολλούς να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν την επιχείρησή τους.

Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται την ψηφιακή αναβάθμιση, τόσο για να επιτελεί καλύτερα και πιο αποδοτικά τις λειτουργίες της, όσο και για να παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες της.

Τα προγράμματα που «τρέχουν» καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις αυξημένες ανάγκες των ΜμΕ, προσφέροντας τεράστια και πολύτιμη βοήθεια σε όσες από αυτές έχουν αντιληφθεί ότι ο καταλληλότερος δρόμος για αλλαγή επιπέδου στη σημερινή εποχή είναι αυτός του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εάν, λοιπόν, έχεις πάρει την απόφαση να αναβαθμίσεις ψηφιακά τη δική σου επιχείρηση, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας, ώστε να σε καθοδηγήσουμε σωστά και να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της εταιρείας σου!

Κοινοποιήστε το:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top