Τι είναι το Cloud

Σε αυτό το άρθρο μας θα αναφερθούμε σε έναν από τους πιο πολυχρησιμοποιούμενους σύγχρονους τεχνολογικούς όρους, το Cloud ή αλλιώς Cloud Computing.ένα γνήσιο παράγωγο της ψηφιακής εποχής που σχετίζεται με την αυτόματη online αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών σε ένα “σύννεφο” από servers.

Τι είναι το Cloud;

Πρόκειται για μια τεχνολογία αποθήκευσης οποιασδήποτε μορφής πληροφορίας σε Data Centers ή Server Farms. Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθήκες με υπολογιστές σε κάποιο μέρος του κόσμου (ή και σε πολλά διαφορετικά μέρη) όπου η πρόσβαση σε αυτές είναι εφικτή μόνο μέσω του διαδικτύου. Η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται διαδικτυακά και όχι τοπικά, όπως σε κάποιο USB, Laptop ή PC.

Είναι παρεμφερές με αυτό που κάνουν τα Social Media (Facebook, Instagram, κλπ) που μας επιτρέπουν να ανεβάζουμε φωτογραφίες που μπορούμε να επεξεργαστούμε και να κατεβάσουμε από άλλες συσκευές φτάνει απλά να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας. Εδώ βέβαια πρόκειται για πιο απαιτητικές διεργασίες με αρχεία κάθε είδους και όχι μόνο. Επιπλέον το Hotmail και Yahoo Mail που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει είναι υπηρεσίες Cloud. Το Cloud Computing αφορά και προγράμματα και εφαρμογές, όπως είναι το Google Docs της Google και το Office Online της Microsoft όπου τα πάντα γίνονται μέσω κεντρικών servers και αποθηκεύονται χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάτι στη συσκευή σας.

Όλες οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, π.χ. Microsoft, Google, Apple, Dropbox, δραστηριοποιούνται στο Cloud προσφέροντας την αποθήκευση κάποιας χωρητικότητας δεδομένων δωρεάν, καθώς και εφαρμογές για ios, Android και Windows phone. Στην αρχή είναι σώφρον να δοκιμάσετε κάποια από τις δωρεάν υπηρεσίες που συνήθως αρκεί για έναν καθημερινό χρήστη. Αν οι Cloud υπηρεσίες σας εξυπηρετούν αλλά δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας, επιλέξτε στη συνέχεια κάποιο συνδρομητικό πακέτο.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης Cloud τεχνολογίας;

  • Χωρητικότητα. Στην αποθήκευση υλικού στο Cloud υπάρχει η χωρητικότητα είναι απεριόριστη και υπάρχει ελάχιστη χρήση άλλων υλικών αποθήκευσης. Έτσι, εξοικονομείτε χώρο στον υπολογιστή σας και δεν σπαταλάτε τη μνήμη του.
  • Ευκολία. Δεν χρειάζεται να κουβαλάτε μαζί σας USB, σκληρούς δίσκους και άλλες συσκευές αποθήκευσης, αρκεί να έχετε μόνο πρόσβαση στο ίντερνετ ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε τις εφαρμογές και τα αρχεία σας από οποιαδήποτε συσκευή, smartphone, laptop, tablet, pc, οποιαδήποτε στιγμή όπου κι αν βρίσκεστε. Επιπλέον είναι εύκολη η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συναδέλφων.
  • Updates. Οι Cloud εφαρμογές έχουν το πλεονέκτημα των τακτικών updates που λαμβάνουν όλοι οι χρήστες τους.
  • Backup. Το Cloud σας προσφέρει αυτόματο Backup των δεδομένων σας εκτός της επιχείρησής σας.
  • Ασφάλεια. Οι εταιρείες που ασχολούνται με το Cloud διαθέτουν την υποδομή και την τεχνογνωσία ώστε να βεβαιώνουν για απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων σας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαθούν δεδομένα σας, ενώ αν έχετε π.χ. κάποιο φωτογραφικό υλικό στο κινητό σας και αυτό χαλάσει ή χαθεί, χάνεται και το υλικό. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ποιο anti-virus πρόγραμμα να διαθέτετε στον υπολογιστή σας για την προστασία των αρχείων σας. Βέβαια προτού χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Cloud μιας εταιρείας είναι καλό να ξέρετε τον κώδικα κρυπτογραφίας για τα δεδομένα που χρησιμοποιούν, τα λογισμικά ασφάλειας που κατέχουν, το ιστορικό περιστατικών παραβίασης δεδομένων που έχουν, όπως και τα μέτρα αντιμετώπισης που εφάρμοσαν σε παρελθόντα συμβάντα υποκλοπής δεδομένων. Όλες οι εταιρείες εγγυώνται την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά υπάρχουν ικανοί hackers και μυστικές υπηρεσίες που επιδιώκουν την υποκλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών. Συνεπώς, φροντίστε να επιλέξετε εταιρείες με καλή κρυπτογράφηση και όσο το δυνατό λιγότερο ένοχο παρελθόν. Επιπλέον, αν διαθέτετε άκρως απόρρητες πληροφορίες καλό θα ήταν να μην τις ανεβάσετε για να είστε σίγουροι.
  • Κόστος. Ο χρήστης πληρώνει αναλογικά με τη χρήση της Cloud υπηρεσίας που κάνει και τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεται. Συνεπώς, πληρώνει μόνο για ό,τι χρησιμοποιεί.
  • Αξιοπιστία. Οι servers των εταιρειών που παρέχουν Cloud υπηρεσίες λειτουργούν διαρκώς ομαλά στο 99,9% των περιπτώσεων.

Πώς όμως θα επιλέξετε την υπηρεσία Cloud που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές σας ανάγκες? Λάβετε υπ’όψιν σας τα εξής κριτήρια:

  • Σχέση κόστους-προσφερόμενου αποθηκευτικού χώρου
  • Ταχύτητα υπηρεσιών (την ελέγχετε κατά τη διάρκεια της χρήσης των δωρεάν πακέτων)
  • Ασφάλεια, που προαναφέραμε τί πρέπει να ελέγξετε
  • Ποιο είναι το μέγιστο μέγεθος αρχείων που μπορείτε να ανεβάσετε
  • Αν υπάρχουν διαθέσιμες mobile εφαρμογές για τις συσκευές σου και desktop client που θα κάνει πιο εύκολο το συγχρονισμό αρχείων

Τέλος, υπάρχουν πολλά είδη συνδρομών ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών που εξυπηρετούνται:

  • Private Cloud, που λειτουργεί ιδιωτικά
  • Community Cloud, που μοιράζεται μεταξύ πολλών οργανισμών και υποστηρίζει μία συγκεκριμένη κοινότητα με κοινά ενδιαφέροντα
  • Public Cloud, που διατίθεται σε μεγάλη ομάδα εταιρειών ή στο ευρύ κοινό
  • Hybrid Cloud, όπου δύο ή περισσότερα Clouds από τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους ώστε να επιτρέπεται μεταφορά δεδομένων από το ένα Cloud στο άλλο.
Κοινοποιήστε το:

3 σκέψεις για το “Τι είναι το Cloud”

  1. Παναγιώτα

    πολύ καλό άρθρο, για κάποιον όπως εγώ που δεν γνώριζα λεπτομέρειες για αυτή την δυνατότητα. Βέβαια έχω πολλές ακόμη απορίες αλλά θα φροντίσω να τις λύσω, όπως πχ πως να κάνω μια αρχή για να το χρησιμοποιώ ? ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση

    1. Παναγιώτα, το cloud είναι κάτι γενικό, μάλλον χρησιμοποιείς ήδη υπηρεσίες του αν έχεις ας πούμε κάποιο Gmail. Αν ενδιαφέρεσαι για κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία, απάντησέ μου και ίσως μπορέσω να σε βοηθήσω. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το άρθρο μας.

  2. Παναγιώτα

    Σ’ ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για την απάντησή σου. Ομολογώ δεν περίμενα να μου απαντήσεις κυρίως λόγω όγκου δουλειά κλπ Λοιπόν να μην σε καθυστερώ, βέβαια έχω gmail. Θα με ενδιέφερε να το χρησιμοποιώ για να λύσω το εξής πρόβλημά μα μου . Έχω σταθερό υπολογιστή και αρχεία πολλά. Έχω και σκληρό εξωτερικό, αλλά πρέπει να κάνω συχνά back up και θα ήθελα να χρησιμοποιώ τα αρχεία μου και από το κινητό και όταν είμαι εκτός σπιτιού από άλλο υπολογιστή. Πως θα αρχίσω να μεταφέρω όλα αυτά ? ποια υπηρεσία είναι καλύτερη να χρησιμοποιήσω ? ο Η/Υ μου έχει χωρητικότητα 500 GB , άρα μόνο με πληρωμή μπορώ ? ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ Γιώτα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top