Magento 1 end of life

Magento 1 End of Life: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Adobe τον Σεπτέμβρη του 2018 ανακοίνωσε το End of Life για το Magento 1.

Τι σημαίνει όμως αυτό για το e-shop σας και για εσάς;

Σε αυτό το άρθρο μας αναλύουμε τι σημαίνει το End of Life του Magento 1 και ποιες είναι οι λύσεις που έχετε για την επόμενη μέρα του e-shop σας.

Τι είναι το End of Life στο Magento 1

Το EOL είναι ο τερματισμός της υποστήριξης στο λογισμικό Magento 1 από την Adobe με αποτέλεσμα την αναγκαστική «μετακόμιση» των χρηστών της σε κάποια άλλη πλατφόρμα (ακόμα και το Magento 2 θεωρείται άλλη πλατφόρμα).

Η καταληκτική ημερομηνία που έθεσαν για το End of Life (EOL) ήταν ο Ιούνιος του 2020 και επειδή, πλέον, διανύουμε τον Αύγουστο του 2020 αντιλαμβανόμαστε πως η ημερομηνία αυτή έχει περάσει για τα καλά.

Αν βρίσκεστε ακόμα στο Magento 1, δεν χρειάζεται να φοβάστε ότι το site σας θα «πέσει», καθώς, όπως πιθανόν να παρατηρήσατε ήδη, μπορείτε να είστε ακόμα λειτουργικοί.

Παρόλα αυτά αν θέλετε να συνεχίσετε την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησης σας, ήρθε η ώρα να αφήσετε το Magento 1 και να προσανατολιστείτε σε κάποια άλλη πλατφόρμα.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε όσο πιο σύντομα γίνεται το λογισμικό που θα μεταφερθείτε. Είτε αποφασίσετε να προχωρήσετε στο Magento 2 είτε σε μία άλλη ecommerce πλατφόρμα, όπως το WooCommerce, θα πρέπει να γνωρίζετε πως πρόκειται για μία διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο για να γίνει.

Φυσικά, είναι πολύ λογικό να αναρωτιέστε «Από που να ξεκινήσω;»

Σε αυτή σας την απορία θα απαντήσουμε, αρχικά, εμβαθύνοντας στους λόγους που πρέπει να μεταβείτε σε νέα πλατφόρμα και έπειτα θα σας παρουσιάσουμε τα κριτήρια με τα οποία μπορείτε να οδηγηθείτε στην επιλογή σας.

Γιατί να αλλάξετε την πλατφόρμα σας Magento 1

Είναι μεγάλο το ρίσκο της παραμονής

Αρχικά, ένας από τους πολύ σημαντικούς λόγους για να επιλέξετε νέα πλατφόρμα είναι ότι, όσο βρίσκεστε ακόμα στο Magento 1, θέτετε σε κίνδυνο το site σας.

Εφόσον, λοιπόν, το EOL συνέβη, οι απαραίτητες ενημερώσεις και βελτιώσεις για το site σας δεν θα πραγματοποιούνται με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να εμφανίζονται όλο και περισσότερα προβλήματα.

Χωρίς τα απαραίτητα update ασφαλείας, βρισκόσαστε εσείς και τα στοιχεία των πελατών σας εκτεθειμένοι σε κακόβουλες ενέργειες επίδοξων hacker, που θέλουν να επωφεληθούν της κατάστασης.

Δηλαδή, όσο περισσότερο καθυστερήσετε την μετάβαση σας σε ένα πιο ασφαλές λογισμικό τόσο θέτετε σε κίνδυνο την σελίδα σας, το brand name σας και, το πιο σημαντικό, τα προσωπικά δεδομένα των πελατών σας, με αρνητικό αντίκτυπο στην φερεγγυότητα σας.

Δυστυχώς, αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σταδιακά στην απώλεια των κερδών σας ενώ δεν θα μπορέσετε να διατηρήσετε την ανταγωνιστικότητα σας και να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες των πελατών σας.

Δεν τηρείτε πια τα πρότυπα ασφαλείας PCI DSS

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι, αν πάρετε το ρίσκο να παραμείνετε στο Magento 1, παρά το EOL, τότε δεν θα λαμβάνετε την απαραίτητη υποστήριξη από τους παρόχους πληρωμών σας.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοί σας δεν θα υποστηρίζουν sites τα οποία δεν υπόκεινται στα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας και δεν κατέχουν την ανάλογη πιστοποίησή κατά το διεθνές πρότυπο PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standards), το οποίο αφορά τη διασφάλιση δεδομένων ηλεκτρονικών συναλλαγών που διεκπεραιώνονται μέσω καρτών (πιστωτικών και χρεωστικών) για την αποφυγή υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.

Το αποτέλεσμα;

Θα χάσετε την δυνατότητα να παρέχετε στους πελάτες σας όχι μόνο τις ασφαλείς συναλλαγές με τράπεζα αλλά γενικώς την οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή που προσφέρατε πριν στο site σας.

Η PayPal, η Visa και άλλες εταιρείες που διεκπεραιώνουν τραπεζικές πληρωμές προτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε replatform, δηλαδή να μεταβούν σε κάποια νέα πλατφόρμα για το website τους.

Μάλιστα, η PayPal έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν θα υποστηρίζει site που είναι κατασκευασμένα σε Magento 1 μετά το End of Life ενώ η Visa επεσήμανε πως όποιο website σε Magento 1 δεν μεταφερθεί σε νέο λογισμικό, δεν θα υπόκειται στο πρότυπο PCI DSS γιατί δεν θα υπάρχει ενημερωμένη έκδοση του κώδικα ασφαλείας.

Παύει να είναι user friendly το site σας

Στις μέρες μας το online shopping είναι σε σχέση με το παρελθόν πολύ πιο διαδεδομένο. Ιδιαίτερα, μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και την περίοδο της καραντίνας , έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα μεγάλη ανάπτυξη στην κατασκευή των e-shop ενώ οι online αγορές άγγιξαν τα επίπεδα που υπάρχουν στην περίοδο των γιορτών.

Οι προσδοκίες των χρηστών στις online αγορές είναι πια πολύ υψηλές. Πρέπει τα e-shop να παρέχουν ευχάριστη εμπειρία στον χρήστη και η διαδικασία ολοκλήρωσης μίας παραγγελίας να είναι εύκολη και γρήγορη.

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα πως αν κάποιος χρήστης προχωρήσει στην αγορά ενός προϊόντος και αντιμετωπίσει πρόβλημα στο checkout είναι πιο πιθανόν να παρατήσει την παραγγελία στην μέση και να απευθυνθεί κάπου αλλού.

Με την Adobe να ανακοινώνει ότι δεν θα παρέχει πλέον επιδιορθώσεις και δεν θα λαμβάνονται οι κατάλληλες ενημερώσεις για το Magento Open Source ή για συγκεκριμένες εκδοχές του Magento Commerce, γίνεται αντιληπτό πως όσοι είναι ακόμα χρήστες του θα δουν σταδιακά το site τους να κολλάει και να στερείται συντήρησης.

Δυστυχώς, αυτό σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα κάνει πιο δύσκολη την «επιβίωση» του site σας και σίγουρα λιγότερο user friendly.

End of Extensions

Επίσης, με την έλλειψη των update στο Magento 1 πολλά από τα extensions στα οποία βασίζεστε θα σταματήσουν να σας εξυπηρετούν και δεν θα είναι πλέον λειτουργικά. Έτσι, θα ανακαλύψετε πως οι συνδέσεις στις οποίες εξαρτάται η επιχείρηση σας πλέον δεν θα είναι λειτουργικές ή δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες.

Με ποια κριτήρια να διαλέξω την σωστή πλατφόρμα

Αν δεν έχετε επιλέξει ήδη κάποια πλατφόρμα για το site σας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την έρευνα σας βασιζόμενοι στα παρακάτω κριτήρια.

Ζητήστε βοήθεια και διαλέξτε έμπιστους και έμπειρους συνεργάτες

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό, σε αυτή σας την επιλογή, να διαλέξετε να έχετε δίπλα σας έμπειρους και έμπιστους συνεργάτες που θα μπορέσουν να σας κατευθύνουν, να επισημάνουν τις προκλήσεις που θα συναντήσετε και να δώσουν την λύση που σας ταιριάζει. Μπορείτε, μάλιστα, να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία για εσάς εδώ.

Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από πλατφόρμες (WordPress, Magento, Presta, Opencart κ.α). Άρα για την επιλογή σας είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε την ομάδα σας και από κοινού να εξετάσετε ποια από αυτές ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες σας.

Πρέπει μάλιστα να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην διαδικασία της αλλαγής σας στο νέο λογισμικό καθώς μία λάθος μετάβαση μπορεί να σας στοιχίσει ένα μεγάλο κομμάτι της οργανικής σας επισκεψιμότητας (SEO) με το redesign. Είναι ιδιαίτερο κρίσιμο βήμα και αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να στοιχίσει περισσότερο από ότι φαντάζεστε στο e-shop σας. Για την σημασία του σωστού redesign, μάλιστα, θα σας προτείναμε να διαβάσετε το άρθρο μας Ανασχεδιασμός Ιστοσελίδας: Πώς θα σας φέρει περισσότερες πωλήσεις.

Μάλιστα, παρόμοια πρόκληση αντιμετωπίσαμε και εμείς στην ανακατασκευή και μεταφορά από άλλη πλατφόρμα του eshop officeplus.gr. Το εγχείρημα μας, όμως, στέφθηκε με επιτυχία καθώς παρά το μεγάλο αριθμό προϊόντων που ξεπερνούν τα 21.000 καταφέραμε να εισάγουμε προηγμένες τεχνικές βελτιστοποίησης ώστε ο χρόνος φόρτωσης να παραμείνει χαμηλός.

Ευέλικτο και Εύχρηστο

Στα κριτήρια σας είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη το κατά πόσο η πλατφόρμα που επιλέγετε είναι ευέλικτη και εύκολη στη χρήση της. Ο λόγος οφείλεται στο ότι η ευελιξία ισούται με άνεση και η ευκολία με ταχύτητα. Και τα δύο αυτά, η άνεση και η ταχύτητα, είναι απαραίτητα στοιχεία για να είναι το site σας φιλικό προς τον χρήστη και να έχει αυξημένη επισκεψιμότητα.

Οικονομικό και Ασφαλές

Το οικονομικό κριτήριο είναι, ίσως, για τους περισσότερους το πιο σημαντικό, καθώς, από την στιγμή που δεν ήταν επιλογή σας να προβείτε σε μία τέτοια αλλαγή, θέλετε, τουλάχιστον, η επένδυση που θα κάνετε να είναι μέσα στο budget σας.

Έχοντας, λοιπόν, υλοποιήσει δεκάδες επιτυχημένα project για ηλεκτρονικά καταστήματα με WooCommerce , μπορούμε με σιγουριά να σας το προτείνουμε καθώς η συντήρηση του είναι πολύ οικονομική σε σχέση με το Magento ενώ με τις συνεχείς του ενημερώσεις καθίσταται ως ένα από τα πιο ασφαλή συστήματα διαχείρισης περιεχομένου.

Και γιατί να μην παραμείνω στο Magento που είναι το ίδιο πράγμα;’’

Πράγματι, μπορείτε να επιλέξετε την παραμονή σας στην Adobe επιλέγοντας το Magento 2, όμως οφείλεται να ξέρετε πως το Magento 1 και το Magento 2 είναι δύο εντελώς διαφορετικές πλατφόρμες.

Δεν μπορείτε, δηλαδή, με ένα update να μεταφερθείτε από το Magento 1 στο Magento 2, καθώς πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική πλατφόρμα και άρα χρειάζεται να κατασκευαστεί το site σας από τα θεμέλια. Δυστυχώς, την «μετακόμιση» δεν μπορείτε να την αποφύγετε είτε μένοντας στο Magento είτε επιλέγοντας ένα νέο λογισμικό.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως, παρά το γεγονός ότι το Magento 2 είναι ένα από τα καλύτερα λογισμικά ανοιχτού κώδικα, διαθέτει μία ιδιαίτερα πολύπλοκη δομή στον κώδικα του.

Αυτό το καθιστά πολύ πιο δύσκολο στην διαχείριση και στη λειτουργικότητα του σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες, όπως το WordPress.

To WordPress με την δυνατότητα του WooCommerce, ένα πολύ ευέλικτο plugin ανοιχτού κώδικα, αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης και πώλησης προϊόντων για οποιαδήποτε μικρή ή και μεγάλη επιχείρηση.

Μάλιστα, καλό είναι να λάβετε υπόψιν πως το WordPress κατέχει σήμερα το 35% του internet ενώ το WooCommerce χρησιμοποιείτε από το 30% των e-shop. Μπορείτε να διαβάσετε, αν θέλετε, περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή eshop με WooCommerce στο άρθρο μας.

H ομάδα μας digital challenge_ εξειδικεύεται στην κατασκευή e-shop με WooCommerce. Αυτό το κάνουμε πάνω από όλα γιατί πιστεύουμε πολύ στη δυναμική του και στην πραγματική αξία που μπορεί να δώσει σε εσάς.


Το γεγονός, λοιπόν, πως το Magento 1 έφτασε στο End of Life δεν πρέπει να σημαίνει αυτόματα και στο τέλος του δικού σας site. Η μετάβαση σε μία νέα πλατφόρμα μπορεί να οδηγήσει στην βελτίωση της ηλεκτρονικής σας παρουσίας και να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην επιχείρηση σας μακροπρόθεσμα.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να εγγραφείτε στο Newsletter μας στη φόρμα που θα βρείτε παρακάτω για να λαμβάνετε τα καινούρια άρθρα μας ή να μας ακολουθήσετε στο Facebook ή στο Youtube μας για να μαθαίνετε κι άλλα νέα μας.

Θα χαρώ ιδιαίτερα να μου αφήσετε κάποιο σχόλιο παρακάτω για να μου πείτε πώς σας φάνηκε το άρθρο.

Κοινοποιήστε το:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top