Ιστοσελίδες για ΑμΕΑ με το πρότυπο WCAG 2.0 – Προγράμματα ΕΣΠΑ

Οι ιστοσελίδες για ΑμΕΑ είναι ειδικά διαμορφωμένες έτσι ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές για άτομα τα οποία έχουν δυσκολία στη χρήση των βασικών ιστοσελίδων, συμμορφώνονται με το πρότυπο WCAG 2.0 και είναι κατάλληλες για να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ που ανακηρύσσονται κατά καιρούς.

Μία ιστοσελίδα που συμμορφώνεται με το παραπάνω πρότυπο διευκολύνει την πρόσβαση σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να πλοηγηθεί κάποιος μέσα σε αυτήν με πιο εύκολο τρόπο. Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας για ΑμΕΑ δεν αποτρέπει τον σχεδιασμό μιας όμορφης και λειτουργικής ιστοσελίδας καθώς πλέον έχουν ξεπεραστεί αυτά τα εμπόδια και μπορούμε να παραδίδουμε καλαίσθητες και με κανονικές λειτουργίες ιστοσελίδες (μάθετε και για την ταχύτητα της ιστοσελίδας και πόσο σημαντική είναι αυτή στο “Αργή Ιστοσελίδα – Γιατί συμβαίνει & πώς να το διορθώσεις“).

Στη Digital Challenge έχουμε κατασκευάσει αρκετές ιστοσελίδες & e-shop με WordPress που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ κι έχουμε την απαραίτητη εμπειρία ώστε να σας εξυπηρετήσουμε σε αυτό το κομμάτι.

Ας δούμε επιγραμματικά τι θα περιγράψουμε στο παρακάτω άρθρο μας:

Τι είναι το πρότυπο WCAG 2.0

Το πρότυπο WCAG , Web Content Accessibility Guidelines, ορίζει τις παραμέτρους ώστε μια ιστοσελίδα να χαρακτηρίζεται ως φιλική για ΑΜΕΑ. Η ύπαρξη μιας τέτοιας ιστοσελίδας διευκολύνει της πρόσβαση σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες , οι οποίο μπορούν να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα σας με εύκολο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια επιδοτούμενες ιστοσελίδες μέσω ΕΣΠΑ ζητάνε την συμβατότητα της ιστοσελίδας σύμφωνα με το πρότυπο WCAG.

Τα επίπεδα του WCAG 2.0

Υπάρχουν 3 επίπεδα WCAG το Α , ΑΑ και ΑΑΑ. Στα προγράμματα ΕΣΠΑ ζητάνε η ιστοσελίδα να καλύπτει τουλάχιστον το επίπεδο ΑΑ. Η πρόταση που σας καταθέτουμε εμείς περνάει το επίπεδο ΑΑ και αν το ζητήσετε μπορούμε να περάσουμε και το επίπεδο ΑΑΑ.

Κανόνες για ιστοσελίδα φιλική για ΑμΕΑ

Για να είναι μία ιστοσελίδα φιλική για ΑμΕΑ θα πρέπει να τηρεί κάποιους κανόνες. Αυτοί είναι οι παρακάτω:

  • Παροχή εναλλακτικών κειμένων για μη γραφικό περιεχόμενο.
  • Δημιουργία περιεχομένου που μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ άλλων με βοηθητικές τεχνολογίες, χωρίς να χάσει το νόημα του.
  • Ποιο εύκολο για τους χρήστες να δουν και να ακούσουν το περιεχόμενο.
  • Χρήση όλων των λειτουργιών από ένα πληκτρολόγιο.
  • Οι χρήστες έχουν αρκετό χρόνο για να διαβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο.
  • Μη χρησιμοποίηση περιεχομένου που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις.
  • Βοήθεια τους χρήστες να πλοηγηθούν και να βρουν περιεχόμενο.
  • Αναγνώσιμα και κατανοητά κείμενα
  • Το περιεχόμενό εμφανίζεται και λειτουργεί με προβλέψιμο τρόπο.

Ακόμη, στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να μπορούν να ελεγχθούν τα παραπάνω, χρησιμοποιούνται οι παρακάτω μηχανές:

Παραδείγματα ιστοσελίδων για ΑμΕΑ

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα από τα τελευταία έργα που έχουμε κάνει κι έχουν επιδοτηθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ:

Κόστος ιστοσελίδων για ΑμΕΑ

Το κόστος των ιστοσελίδων για ΑμΕΑ δε διαφέρει συνήθως ιδιαίτερα από τις κανονικές ιστοσελίδες. Απλά προστίθεται ένα έξτρα κόστος για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα του προγράμματος και να ελεγχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες.


Οι ιστοσελίδες για ΑμΕΑ με το πρότυπο WCAG 2.0 είναι ιστοσελίδες οι οποίες είναι πιο εύκολες στο χειρισμό τους και δίνουν την δυνατότητα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες να τις επισκεφτούν και να πλοηγηθούν σε αυτές. Ακόμη, είναι κατάλληλες για τα προγράμματα ΕΣΠΑ και μπορούν να δικαιολογήσουν δαπάνες για αυτά.

Έτσι, είτε συμμετέχετε σε κάποιο πρόγραμμα, είτε απλά θέλετε να κατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας για να είναι πιο φιλική για ΑμΕΑ, σεβόμενοι τις ειδικές ανάγκες τους, επικοινωνήστε μαζί μας για να μπορέσουμε να σας στείλουμε μια προσφορά για την κατασκευή της ιστοσελίδας ή τη δημιουργία του e-shop σας.

Κοινοποιήστε το:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top