Τα 4 βασικά στοιχεία μιας καλής φιλοξενίας ιστοσελίδων (Hosting)

Η φιλοξενία ιστοσελίδας ή αλλιώς το λεγόμενο hosting είναι πολύ σημαντικό για την απόδοση της ιστοσελίδας σας αλλά και για τον αριθμό των πωλήσεων που κάνει το e-shop σας.

Τα βασικά σημεία που επηρεάζει η φιλοξενία ιστοσελίδας σας είναι τα εξής:

  1. Ταχύτητα
  2. Ασφάλεια
  3. Backup και restore
  4. Uptime ιστοσελίδας δηλαδή πόση ώρα είναι η ιστοσελίδα σας ενεργή χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα

Ας δούμε όμως το καθένα από αυτά ξεχωριστά.

Ταχύτητα

Η ταχύτητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστοσελίδα σας καθώς επηρεάζει πολύ την εμπειρία χρήστη και ως αποτέλεσμα τις πιθανότητες αποχώρησης του χρήστη από τον ιστότοπό σας. Ένας μεγάλος χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας μπορεί αρχικά να μειώσει αισθητά τα άμεσα αποτελέσματα σας. Αυτό σημαίνει ότι θα βλέπετε χρήστες να φεύγουν από την ιστοσελίδα σας και να μην αγοράζουν, είτε η αγορά αφορά αίτημα για μία προσφορά είτε προσθήκη στο καλάθι.

Ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου είναι αρκετά ανυπόμονοι στο να βρούνε άμεσα αυτό που αναζητούν και εγκαταλείπουν μία ιστοσελίδα αν κάνει πάνω από 3 δευτερόλεπτα να ανοίξει πηγαίνοντας σε επόμενα αποτελέσματα της Google. Επομένως, μία κακή εμπειρία χρήστη φέρνει περισσότερα bounces, δηλαδή χρήστες που μπαίνουν στην ιστοσελίδα και βγαίνουν κατευθείαν.

Επιπλέον η μικρή ταχύτητα φόρτωσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στο SEO της ιστοσελίδας σας. Αυτό θα επηρεάσει σίγουρα πολύ τη θέση σας στα οργανικά αποτελέσματα της Google καθώς η ταχύτητα είναι από τα σημαντικότερα σημεία που λαμβάνει η google για το seo. Παράλληλα είναι πιθανό σενάριο η Google να ανεβάσει και το κόστος της διαφήμισης μίας αργής ιστοσελίδας.

Όπως προαναφέραμε και στο άρθρο μας Αργή Ιστοσελίδα – Γιατί συμβαίνει & πώς να το διορθώσεις ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ταχύτητα της ιστοσελίδας είναι ο server στον οποίο φιλοξενείται.

Τί να κάνουμε συνεπώς για να έχουμε μία ιστοσελίδα που να φορτώνει ταχύτατα;

  • Καταρχήν ο server σας πρέπει να είναι βελτιστοποιημένος για την εφαρμογή που τρέχει. Εμείς επιλέγουμε το wordpress για τις περισσότερες εφαρμογές μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την απόδοση της ιστοσελίδας σας.
  • Επιπλέον πρέπει να υποστηρίζει σύγχρονες μορφές cache όπως και να αναβαθμίζεται συνεχώς με τις τελευταίες τεχνολογίες. Εμείς στη Digital Challenge φιλοξενούμε τις ιστοσελίδες και τα Eshop μας, σε servers που τρέχουν σε PHP 7.3 παρέχοντας βέλτιστη ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων μας. 

Πολλοί συνεργάτες μας έχουν επιλέξει να μεταφερθούν στους servers μας μετά από έλεγχο που έχουμε κάνει στην ταχύτητα της ιστοσελίδας τους. Το αποτέλεσμα ήταν να δούνε και αυτοί τεράστια αλλαγή στην ταχύτητα αλλά και στην απόδοση του project τους (μην ξεχνάτε ότι μπορείτε κι εσείς να ζητήσετε μία δωρεάν ανάλυση ταχύτητας της ιστοσελίδας σας αν γραφτείτε απλά στο newsletter μας).

Ασφάλεια

Η ασφάλεια των δεδομένων της ιστοσελίδας σας στον server που φιλοξενείται είναι επίσης μεγίστης σημασίας για την αξιοπιστία του website σας. Μία μη ασφαλής ιστοσελίδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εικόνα της επιχείρησής σας αλλά και στη συνεργασία με τους πελάτες σας.

Σκεφτείτε ότι μία παραβίαση της σελίδας σας θα σας αναγκάσει, σύμφωνα και με τον νόμο των προσωπικών δεδομένων, να κοινοποιήσετε αυτήν την παραβίαση στους πελάτες σας και πιθανότητα θα σας προκαλέσει κάποια οικονομική ζημία ή απώλεια δεδομένων.

Τα περισσότερα πλάνα φιλοξενίας ιστοσελίδων αφορούν συνήθως shared servers, καθώς είναι πακέτα τα οποία υπό προϋποθέσεις πληρούν τα κριτήρια των περισσότερων ιστοσελίδων και είναι ταυτόχρονα και οικονομικά. Είναι πολύ σημαντικό όμως σε αυτή την περίπτωση κάθε εφαρμογή να είναι ανεξάρτητη από τις άλλες. Αυτό σημαίνει ότι αν τυχόν μία εφαρμογή παραβιαστεί να μην επηρεάσει τις υπόλοιπες εφαρμογές.

Ακόμη, είναι συνηθισμένο οι servers που φιλοξενούν ιστοσελίδες να έχουν και υπηρεσία για email. Αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών για τη δημιουργία εταιρικών email. Ωστόσο, όταν το email βρίσκεται στον ίδιο server με την ιστοσελίδα αποτελεί κενό ασφαλείας για αυτήν και συχνά πιθανό στόχο κακόβουλων χρηστών και λογισμικών.

Στη Digital Challenge επιλέγουμε η φιλοξενία των ιστοσελίδων μας να γίνεται είτε σε ανεξάρτητους servers είτε σε shared servers ως χωριστές εφαρμογές. Έτσι, στην απευκταία περίπτωση μιας παραβίασης, δε θα επηρεαστούν οι υπόλοιπες εφαρμογές παραβιαστούν από μία που έχει κενό ασφαλείας.

Επιπλέον, για τα email επιλέγουμε την εξωτερική υπηρεσία της Rackspace (θα μιλήσουμε αναλυτικά για αυτήν σε επόμενο άρθρο μας). Η υπηρεσία αυτή μπορεί να κοστίζει σε σχέση με τα emails των παλιών servers αλλά προσφέρει αξιοπιστία και ασφάλεια τόσο στα email όσο και στην ιστοσελίδα.

Backups

Κανονικά τα backups αποτελούν μέρος της ασφάλειας της φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας και θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην προηγούμενη παράγραφο μας. Ωστόσο θα κάνουμε μία ξεχωριστή ανάλυση για αυτά καθώς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν χάσει δεδομένα από μη σωστή καταχώρηση και διατήρηση των backups.

Τα backups πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε σοβαρό πλάνο φιλοξενίας σας προσφέρεται. Ειδικά αν πρόκειται για managed υπηρεσία δηλαδή φιλοξενία που τη διαχειρίζεται άλλος (όπως άλλωστε κάνουμε και εμείς για να αφαιρούμε τους επιπλέον πονοκεφάλους από εσάς ).

Ανάλογα με τη συχνότητα των ενημερώσεων της ιστοσελίδας, τα backups ενός μέσου project θα πρέπει:

  1. Nα είναι, ιδανικά, τουλάχιστον καθημερινά
  2. Nα διατηρούνται για τουλάχιστον μία εβδομάδα 
  3. Nα φυλάσσονται σε ξεχωριστό server, ώστε σε μία πιθανή απώλεια δεδομένων το πρόβλημα του server να μην επηρεάσει και τα backups.

Στα πιο μεγάλα projects, όπως e-shops με τζίρους χιλιάδων ευρώ, προτείνουμε backups ανά κάποιες ώρες και διατήρηση τους για τουλάχιστον 14 μέρες πίσω. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε κάποιο e-shop μας 14 μέρες πίσω όπως ήταν τότε, αλλά μπορεί να χρειαστούμε δεδομένα να συγκρίνουμε για να βρούμε το πρόβλημα ή για να σώσουμε κάτι που επηρεάστηκε από μία αλλαγή ή μία παραβίαση.

Η σωστή η μη σωστή διατήρηση των backups μπορεί να σώσει ή να καταστρέψει αντίστοιχα προσπάθειες ετών ή ακόμα και ολόκληρες επιχειρήσεις. Για αυτό το λόγο στην Digital Challenge το έχουμε ως αδιαπραγμάτευτο δεδομένο στα πακέτα φιλοξενίας που προσφέρουμε και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αδιάλειπτη και σωστή λειτουργία της υπηρεσίας των backups.

Uptime

Ως uptime της ιστοσελίδας ορίζεται ο χρόνος στον οποίο η ιστοσελίδα είναι live και τρέχει κανονικά. Αντίθετα, ως χρόνος downtime ορίζεται ο χρόνος που η ιστοσελίδα σας είναι κάτω και δεν τρέχει για οποιονδήποτε λόγο.

Το uptime σίγουρα επηρεάζεται πολύ και από τον server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας. Για παράδειγμα αν ο server σας είναι φυσικός και όχι cloud, ένα πρόβλημα στον δίσκο του server σας μπορεί να προκαλέσει πολλές ώρες downtime μέχρι την επαναφορά και την αλλαγή του δίσκου. Αντίθετα, με τους cloud servers δεν είστε εξαρτημένοι από το hardware και έτσι γλιτώνετε από hardware failures, δηλαδή προβλήματα όπως αυτό του δίσκου που αναφέραμε παραπάνω.

Στα πακέτα φιλοξενίας μας έχουμε εγκατεστημένη υπηρεσία αυτόματης ενημέρωσης σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο downtime της ιστοσελίδας σας. Έτσι ενημερωνόμαστε αμέσως και προχωρούμε επιτόπου στην επιδιόρθωση του προβλήματος και στην επαναφορά της ιστοσελίδας σας ώστε να είναι live.


Επομένως, εφόσον θέλετε να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας και η ιστοσελίδα ή το Eshop σας να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση, δώστε μεγάλη προσοχή στην εξασφάλιση των παραπάνω. Η μεγάλη ταχύτητα, η ασφάλεια, τα τακτικά backups και το διαρκές uptime της ιστοσελίδας σας αποτελούν τους παράγοντες που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την εταιρεία hosting στην οποία φιλοξενήστε.

Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες φιλοξενίας της ιστοσελίδας ή του Eshop σας στέλνοντας μας ένα email στο info@dicha.gr  και εγγραφείτε στο newsletter μας για μία δωρεάν ανάλυση της ταχύτητας και της δικής σας ιστοσελίδας.

Κοινοποιήστε το:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top