Google AMP & Facebook Instant Articles | Τι είναι

Πολύ συχνά βλέπουμε στις περιηγήσεις μας στο Google ή στο Facebook στο κινητό μας, άρθρα που έχουν έναν κεραυνό. Βέβαια είναι αρκετά πιθανό να τα βλέπουμε αλλά να μην το δίνουμε σημασία διότι δεν είναι προφανές τι διαφορά έχει όταν ανοίγουμε ένα κανονικό άρθρο από ένα άρθρο με τον “κεραυνό”.

Τι είναι λοιπόν αυτά τα άρθρα και τι διαφορά έχουν από τα κανονικά;

Με λίγα λόγια, πρόκειται για άρθρα που ενσωματώνουν τεχνολογίες που μειώνουν αισθητά το χρόνο φόρτωσης των σελίδων με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα διαβάσουμε σχεδόν αστραπιαία (εξού και η αστραπή!). Πρωτοπόροι σε αυτές τις τεχνολογίες είναι το Google με το Google AMP και το Facebook με τα Facebook Instant Articles.

Το σήμα που χρησιμοποιεί η Google στα άρθρα με τεχνολογία AMP.

Τι είναι τo Google AMP;

Πρόκειται για μια open-source τεχνολογία της Google (AMP = Accelerated Mobile Pages) η οποία δίνει τη δυνατότητα στις σελίδες να φορτώνουν σε ελάχιστο χρόνο ενώ χρησιμοποιούν λιγότερα δεδομένα σε σχέση με τις συμβατικές. Ποιος έχει χρόνο να περιμένει να φορτώσει μια σελίδα άλλωστε; Αρκεί να αναφέρουμε ότι 46% των χρηστών αναφέρουν ότι αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο όταν “σερφάρουν” από το κινητό τους είναι η αναμονή για να ανοίξει μια σελίδα.

Μάλιστα η Google έχει ανακοινώσει ότι αυξάνει την πιθανότητα να καταταχθεί ένα άρθρο στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της στο κινητό, αν αυτό ενσωματώνει την AMP τεχνολογία. Η γρήγορη φόρτωση επίσης μειώνει και το bounce rate στη σελίδα μας το οποίο με τη σειρά του έχει μεγάλη σημασία για το SEO.

Να λοιπόν ένας καλός λόγος για να αρχίσετε να δημιουργείτε blog posts με την υποστήριξη της τεχνολογίας AMP! Το μόνο που χρειάζεστε είναι να πληροί το άρθρο σας κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να γίνει η ενσωμάτωση της τεχνολογίας AMP στην κάθε σελίδα-άρθρο που θα φτιάχνετε.

Παράδειγμα ενσωμάτωσης Google AMP και πώς φαίνεται στην αναζήτηση της Google

Τι είναι τα Facebook Instant Articles;

Το Facebook Instant Articles είναι κι αυτό στην ίδια λογική με το AMP μόνο που δε στέλνει το χρήστη στην ιστοσελίδα που βρίσκεται το άρθρο, αλλά στην ίδια την πλατφόρμα του Facebook. Ουσιαστικά, ένα Instant Article φιλοξενείται στους servers του Facebook από όπου μπορεί κανείς να το διαβάσει, σε αντίθεση με ένα συμβατικό post ενός άρθρου, όπου ο χρήστης μεταφέρεται στην ιστοσελίδα όπου το άρθρο είναι αρχικά δημοσιευμένο και το διαβάζει από εκεί. Αυτό ίσως να μην είναι ιδανικό για όλους, καθώς μέσω των άρθρων προσπαθούμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας. Αν για κάποιο λόγο δε μας ενδιαφέρει τόσο να “τραβήξουμε” κόσμο στο κανονικό μας site, τότε η τεχνολογία αυτή σίγουρα ενδείκνυται προς χρήση.

Το ίδιο το Facebook αναφέρει πως τα Instant Articles έχουν ταχύτητα έως και 10 φορές γρηγορότερη από τα συμβατικά άρθρα, ενώ είναι 70% λιγότερο πιθανό κάποιος να “παρατήσει” το άρθρο. Φαίνεται και εδώ λοιπόν η σημαντικότητα της γρήγορης φόρτωσης των σελίδων και δη των άρθρων που δημοσιεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράδειγμα Facebook Instant Article και πώς φαίνεται στο News Feed του Facebook


Δεν είναι τυχαίο που οι μεγαλύτερες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες για τα άρθρα τους.

Στην εποχή που η ταχύτητα στο διαδίκτυο είναι από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της εμπειρίας του χρήστη, έχουμε τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε αυτές τις τεχνολογίες και στις δικές σας ιστοσελίδες, έτσι ώστε να μπορείτε να καρπωθείτε τα πλεονεκτήματά τους απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσετε.

Αν έχετε ερωτήσεις και σχόλια  σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε και να σας ενημερώσουμε πώς μπορείτε κι εσείς να τις ενσωματώσετε στο blog σας!

Κοινοποιήστε το:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top