Κατασκευή e-shop

Δημιουργία e-shop – τι χρειάζεται | 2024

Τα τελευταία χρόνια και, ειδικά, μετά από την κορύφωση της πανδημίας Covid-19, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας (κάλλιο αργά, παρά ποτέ!). Ως αποτέλεσμα, έχει προκύψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Αν, λοιπόν, έχετε ήδη κάποιο κατάστημα και θέλετε να αρχίσετε να εμπορεύεστε και ηλεκτρονικά – ή θέλετε να ξεκινήσετε με ένα e-shop την επιχειρηματική σας δραστηριότητα – λογικά θα αναρωτιέστε τι χρειάζεται για τη δημιουργία e-shop

Εδώ θα βρείτε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε! Καθίστε αναπαυτικά και πάμε να δούμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, για να μπορέσετε να δημιουργήσετε από την αρχή το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα.Ας πάμε, όμως, ένα βήμα πίσω για αρχή, ώστε να δούμε ποιες αποφάσεις χρειάζεται να παρθούν πριν από την κατασκευή του e-shop.

Βήματα για τη δημιουργία e-shop

Έδρα επιχείρησης για ηλεκτρονικό κατάστημα

1ο βήμα – Έδρα της επιχείρησης

Για εσάς που δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα κάποια δραστηριότητα, θα χρειαστεί να βρείτε κάποιο χώρο, ο οποίος θα είναι γι’ αυτή τη χρήση και θα δηλωθεί ως έδρα για το e-shop σας

Αυτός θα είναι ο χώρος όπου, ουσιαστικά, θα υπάρχει το εμπόρευμά σας. Επίσης, θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν έλεγχος από την εφορία

Εσείς που έχετε επιχείρηση η οποία στεγάζεται σε επαγγελματικό χώρο – και όχι σε οικία – μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιήσετε τον χώρο αυτό για το e-shop σας. 

Για την έδρα, λοιπόν, της επιχείρησής σας, μπορείτε:

  • να νοικιάσετε κάποιο χώρο με το αντίστοιχο μισθωτήριο συμβόλαιο που θα πρέπει να κατατεθεί στην εφορία ή
  • να δηλώσετε κάποιον ιδιόκτητο χώρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως επαγγελματική στέγη. 

Ο χώρος που θα επιλέξετε μπορεί να είναι ένα μεγάλο κατάστημα ή και μία πολύ μικρή αποθήκη με ελάχιστο κόστος, καθώς δε σας περιορίζει κανένας σε αυτήν την επιλογή. 

Προσοχή όμως! 

Ο χώρος αυτός δεν μπορεί να είναι μέρος της κατοικίας σας ή της κατοικίας κάποιου άλλου. Κι αυτό, γιατί πρέπει να μπορεί να ελεγχθεί από την εφορία ανά πάσα στιγμή και στο σπίτι δεν μπορεί να κάνει έλεγχο η εφορία. Άρα, ο χώρος πρέπει να είναι ανεξάρτητος με μία τουλάχιστον διαθέσιμη είσοδο.

Θα ήθελα, ακόμη, να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι, όταν σαν εταιρεία επιλέξετε να ενεργοποιήσετε τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές (για αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ σε συναλλαγές με επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θα πρέπει ο χώρος να είναι εντελώς άδειος μέχρι τη στιγμή που θα έρθει να τον ελέγξει η εφορία.

Δηλαδή, αν εσείς βρείτε τον χώρο και θέλετε να ξεκινήσετε να τον ετοιμάζετε, το σωστό είναι πρώτα να πάτε να κάνετε την έναρξη στην εφορία – για να έρθει να ελέγξει το χώρο σας – και μετά να αρχίσετε να τον εξοπλίζετε. 

Φυσικά, δεν κάνουν σε όλες τις περιπτώσεις έλεγχο. Αλλά καλό είναι να μην το ρισκάρετε, καθώς ο έλεγχος γίνεται τις περισσότερες φορές.

Υπάρχει μία περίπτωση που μπορεί, το τονίζω μπορεί, να “γλιτώσετε” την ενοικίαση χώρου

Αυτή η περίπτωση αφορά το dropshipping, δηλαδή, την αποστολή παραγγελιών απευθείας από τους προμηθευτές σας στους πελάτες σας. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχετε το αντίστοιχο χαρτί από τον προμηθευτή σας και να το καταθέσετε στην εφορία. 

Και πάλι, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι η εφορία θα το δεχτεί, καθώς είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε εφόρου.

2ο βήμα – Κατάλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα

Για να μπορέσετε να διαθέσετε τα προϊόντα σας ηλεκτρονικά και να εκτελέσετε πωλήσεις από το e-shop σας (είτε λιανικής είτε χονδρικής), θα πρέπει η επιχείρησή σας να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και να έχει την κατάλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα που συνδέεται με το e-shop σας, δηλώνεται μέσα από τους ΚΑΔ, τους οποίους θα επιλέξετε με τη βοήθεια του λογιστή σας. Αυτοί αναφέρονται στη δραστηριότητα την οποία θα έχετε, δηλαδή στην εμπορία κατηγορίας ειδών μέσω διαδικτύου.

Οπότε, αν έχετε ήδη κάποια επιχείρηση, μιλήστε με τον λογιστή σας, για να ελέγξετε τους ΚΑΔ που μπορεί να χρειαστείτε, αν δεν τους έχετε ήδη ενσωματωμένους.

Εάν δεν έχετε επιχείρηση ή εταιρεία (ατομική, ΙΚΕ, ΕΕ, ΟΕ, κλπ), θα πρέπει να δημιουργήσετε μία. Παρακάτω σας αναφέρουμε τα βήματα για την έναρξη μίας ατομικής επιχείρησης (η πιο απλή για να ανοίξει κανείς όταν ξεκινάει):

  1. Να ασφαλιστεί ο ιδιοκτήτης στο υποχρεωτικό ασφαλιστικό ταμείο (ΕΦΚΑ).
  2. Να γίνει εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής που θα οριστεί ως έδρα της επιχείρησης.
  3. Να ληφθεί «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, θα χρειαστείτε ταμειακή μηχανή ή λογιστικό πρόγραμμα για εκτύπωση αποδείξεων.

Επιλογή προμηθευτών για e-shop

3ο βήμα – Προμηθευτές προϊόντων

Στην περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε προϊόντα που εσείς παράγετε, το συγκεκριμένο βήμα δεν απευθύνεται σε εσάς.

Στην περίπτωση, όμως, που δεν παράγετε κάποια προϊόντα, τότε θα χρειαστεί να βρείτε κάποιον ή κάποιους προμηθευτές, για να σας προμηθεύσουν με τα προϊόντα που θα εμπορεύεστε μέσω του e-shop.

Είναι γεγονός ότι θα χρειαστεί να ψάξετε αρκετά, γιατί οι προμηθευτές που θα πρέπει να βρείτε, πέραν του ότι πρέπει να έχουν τα προϊόντα που θέλετε, πρέπει να είναι αξιόπιστοι στα στοκ και στους χρόνους παράδοσής τους. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται να είναι όσο γίνεται και πιο οικονομικοί σε κόστος προϊόντος και μεταφορικών, ώστε να μπορέσετε να είστε κι εσείς ανταγωνιστικοί στην αγορά.

Φυσικά, αυτό θα φανεί καλύτερα μέσα από τις πρώτες σας παραγγελίες, όπου θα μπορέσετε να κρίνετε καλύτερα με ποιους μπορείτε να συνεργαστείτε και με ποιους όχι.

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας στη διαχείριση του e-shop. Κάποιους από αυτούς τους έχουμε καταγράψει και μπορείτε να τους βρείτε στη σελίδα μας για την κατασκευή του e-shop.

Πάμε τώρα να δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η διαχείριση ενός e-shop!

Η διαχείριση του e-shop μπορεί να περιλαμβάνει:

  • την εισαγωγή προϊόντων,
  • την ενημέρωση διαθεσιμοτήτων με βάση τα στοιχεία του προμηθευτή,
  • τη διαχείριση των παραγγελιών, καθώς και
  • άλλες καθημερινές ενέργειες.

Έτσι, θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό και χρήσιμο, αν ο προμηθευτής σας διέθετε τα προϊόντα του σε ηλεκτρονική μορφή για εισαγωγή σε e-shop. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εισάγετε τα προϊόντα απευθείας στο eshop σας από ένα απλό αρχείο (CSV ή XML).

Επίσης, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε πλήρως τη λειτουργία του συγχρονισμού του, με καθημερινή ενημέρωση διαθεσιμοτήτων και τιμών, καθώς και εισαγωγή ή διαγραφή προϊόντων, που έχουν προστεθεί ή αφαιρεθεί από τον κατάλογό του προμηθευτή.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα πάνω σε αυτήν τη λειτουργία, είναι ο συγχρονισμός προϊόντων, που έχουμε αναλάβει για ηλεκτρονικά καταστήματα, που εμπορεύονται έπιπλα και διακοσμητικά από προμηθευτές, όπως η inart, η Espiel, κ.ά.

Για την inart συγκεκριμένα, έχουμε υλοποιήσει plugin (δηλαδή πρόσθετο), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο WooCommerce e-shop σας, να εισάγει και να ενημερώνει όσα από τα προϊόντα εσείς επιλέξετε με αυτόματο συγχρονισμό τιμών αλλά και διαθεσιμότητας.

Μπορείτε να δείτε το πρόσθετό μας στην σελίδα του, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και κάποια βίντεο από τη χρήση του, αλλά και να πάρετε μια ιδέα από ένα από τα e-shops που υλοποιήσαμε με τέτοια διασύνδεση, το storehouse.gr.

Εάν, βέβαια, έχετε επιλέξει να δημιουργήσετε ή έχετε ήδη το e-shop σας σε άλλη πλατφόρμα (π.χ. OpenCart, PrestaShop) και θέλετε να συγχρονίζετε αυτόματα τα προϊόντα της inart, έχουμε υλοποιήσει και για εσάς λύση με τη δυνατότητα παραγωγής XML με όλα τα προϊόντα της inart, απλά σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε κάποιον προγραμματιστή, για να σας διασυνδέσει.

Ένα ακόμη πολύ καλό παράδειγμα είναι το project μας για το officeplus.gr. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το project μας για το officeplus.gr στη σελίδα μας, όπου αναφέρουμε αναλυτικά ποιες ενέργειες υλοποιήθηκαν.

Στο συγκεκριμένο project, γίνεται συγχρονισμός του καταλόγου των προϊόντων καθημερινά με αρκετούς διαφορετικούς προμηθευτές, καθώς δεν θα υπήρχε άλλη βιώσιμη λύση για την ενημέρωση του καταλόγου των προϊόντων, τα οποία ξεπερνούν τα 20.000!

4ο βήμα – Εταιρίες ταχυμεταφορών (courier)

Για να μπορέσετε να αποστείλετε τις παραγγελίες σας, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με μία εταιρεία ταχυμεταφορών, τα λεγόμενα courier, η οποία θα αναλάβει να παραλαμβάνει από εσάς τα πακεταρισμένα δέματα και να τα παραδίδει στον πελάτη σας.

Το κόστος, συνήθως, για ένα καινούριο e-shop κυμαίνεται στα 2,5€ με 3€ για δέματα έως 2 κιλά. Βέβαια, αυτό είναι εντελώς ενδεικτικό και η κάθε εταιρεία θα σας κάνει μία πιο εξειδικευμένη προσφορά, ανάλογα με αυτό που θα διαπραγματευτείτε και – ειδικά – αργότερα, όταν θα αρχίσετε να έχετε μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών.

Άλλωστε, η συνεργασία με μία εταιρεία Courier είναι από τα πρώτα που ζητάμε κι εμείς να κάνετε κατά τη δημιουργία του e-shop σας, διότι θα χρειαστούμε από εσάς τους κανόνες των αποστολών.

Τι εννοώ με το παραπάνω;

Mπορεί, για παράδειγμα, η Courier να χρεώνει σε εσάς 2.5€ το δέμα, αλλά εσείς να θέλετε να επιμεριστείτε ένα μέρος αυτού του ποσού, για να μειώσετε τα έξοδα αποστολής στον πελάτη και να αυξήσετε τις παραγγελίες σας.

Δηλαδή, μπορείτε να επιλέξετε το ποσό που θα χρεώνετε τον πελάτη σας κατά την αποστολή παραγγελιών με courier. Απλά πρέπει να αναφέρετε στην εταιρεία που θα συνεργαστείτε τους κανόνες που θα πρέπει να ισχύσουν.

Μπορώ να αναφέρω ότι οι χρήστες έχουν εξοικειωθεί, πλέον, με τη λογική του κόστους των μεταφορικών για την αποστολή παραγγελιών. Βέβαια, από την άλλη, πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε με το κόστος αυτό, καθώς έχουμε παρατηρήσει ότι e-shop με μεγάλα μεταφορικά κατά το checkout (στην πληρωμή δηλαδή) χάνουν αρκετούς πελάτες τους, τα γνωστά και ως abandonded cart.

Τέλος, πολλοί χρήστες ψάχνουν για τα δωρεάν μεταφορικά και μπορεί να επιλέξουν να αγοράσουν και κάτι παραπάνω αν χρειαστεί, για να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ποσό που τους τα εξασφαλίζει. Αλλιώς νιώθουν ότι “πετούν” τα χρήματά τους.

Έτσι, για να προσφέρετε δωρεάν μεταφορικά στο e-shop σας, καλό είναι να εισάγετε κάποιους κανόνες (π.χ. παραγγελία πάνω από 40€) και να ενημερώνετε τους επισκέπτες γι’ αυτό. Ένα όμορφο και έξυπνο παράδειγμα που μας έχει ζητηθεί να υλοποιήσουμε πάνω σε αυτό, είναι να εμφανίζουμε ένα μήνυμα στο καλάθι του χρήστη που να τον ενημερώνει ότι απομένουν Χ € για δωρεάν μεταφορικά.

5ο βήμα – Άλλοι επαγγελματίες που θα χρειαστεί να συνεργαστείτε

Λογιστής
Ο άνθρωπος που θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθείτε και για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Είναι απαραίτητος για κάθε επαγγελματία. Ο καλός λογιστής μπορεί να σας λύσει αρκετά προβλήματα, καθώς και να σας συμβουλέψει, πριν από οποιαδήποτε επιχειρηματική σας κίνηση.

Δικηγόρος
Παντού χρειάζεται ένας καλός δικηγόρος! Στην περίπτωση του e-shop, θα χρειαστεί να τον συμβουλευτείτε σίγουρα αρχικά για τους Όρους & τις Προϋποθέσεις που θα ισχύουν για τη σελίδα σας, καθώς και για την Πολιτική Απορρήτου, μιας και τα προσωπικά δεδομένα από το Μάιο του 2018 είναι πλέον πολύ πιο σημαντικά στην ηλεκτρονική μας καθημερινότητα.

6ο βήμα – Κατασκευή e-shop

Θα χωρίσουμε την κατασκευή του eshop σε υποκατηγορίες, για να την εξηγήσουμε και λίγο καλύτερα, καθώς περιλαμβάνει αρκετές ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Πληρωμές στο eshop

Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι online πληρωμές & οι offline πληρωμές.

Online Πληρωμές στο e-shop

Οι Online Πληρωμές είναι αυτές που γίνονται αυτόματα μέσα από την ιστοσελίδα, χωρίς – για παράδειγμα – να χρειαστεί να πάει κάποιος σε μία τράπεζα. Το μεγάλο πλεονέκτημα για εσάς είναι ότι γίνεται αυτόματα η χρέωση του πελάτη, μόλις καταχωρήσει τα στοιχεία του, χωρίς να απαιτείται από εσάς έξτρα διαδικασία.

Κάποιες από τις online πληρωμές είναι η Πληρωμή με Κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική), το Paypal, η πληρωμή μέσω τραπέζης (όχι όμως η κατάθεση σε λογαριασμό, αλλά η αυτόματη σύνδεση και πληρωμή μέσω ebanking, όπως κάνει το PayByBank για το οποίο έχουμε υλοποιήσει και το σχετικό πρόσθετο για το WooCommerce), κ.ά.

Εάν πρόκειται να προσθέσετε στο e-shop πληρωμή με κάρτα μέσω τραπέζης, είναι φρόνιμο να ξεκινήσετε από νωρίς τις διαδικασίες για τη δυνατότητα αυτή, καθώς η τράπεζα αργεί, συνήθως, να απαντήσει (μόνο στη Viva έχω παρατηρήσει πολύ γρήγορες διαδικασίες για την έκδοση του e-pos).

Συνήθως, πρέπει να απευθυνθείτε στο Merchant τμήμα της τράπεζας, για να σας δώσουν τη δυνατότητα για το e-pos. Οι προμήθεια σε αυτήν περίπτωση είναι τις περισσότερες φορές λίγο κάτω από 1%.

Μια νέα υπηρεσία που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό είναι το Stripe, μια πύλη πληρωμών σαν το PayPal, αλλά με τη δυνατότητα να δεχτείτε κάρτες κατευθείαν μέσα στο e-shop και τις διαδικασίες να είναι εξαιρετικά γρήγορες. Η προμήθεια αυτήν τη στιγμή για κάρτες εντός ευρωπαϊκής ένωσης είναι στα 1.40% +0.25€ ανά συναλλαγή.

Offline Πληρωμές στο e-shop

Οι offline πληρωμές είναι αυτές που δε γίνονται τη στιγμή της παραγγελίας μέσα από την ιστοσελίδα και είναι, συνήθως, πιο δαπανηρές, είτε από άποψη κόστους είτε από άποψη χρόνου (είτε για τον πελάτη είτε για εσάς). Μάλιστα, απαιτούν περισσότερες ενέργειες για τη συλλογή και την ταυτοποίησή τους.

Παρόλα αυτά, παραμένουν πολύ ισχυρές επιλογές σε ένα eshop στην Ελλάδα. Πολλοί πελάτες θεωρούν την offline πληρωμή πιο «ασφαλή» τρόπο για να πληρώσουν την παραγγελία τους, καθώς δεν επιθυμούν ή δε γνωρίζουν να βάλουν τα στοιχεία της κάρτας τους σε ένα eshop. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η Κατάθεση σε Τράπεζα, η Αντικαταβολή & η Πληρωμή στο Κατάστημα.

Επιλογή domain name κατά τη δημιουργία eshop

Domain Name

Το Domain Name είναι το όνομα που θα βρίσκεται το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, για παράδειγμα το www.dicha.gr είναι το δικό μας domain. Οι πιο συνηθισμένες καταλήξεις για ελληνικά eshop είναι το .gr, .com, .eu, .com.gr κτλ. Βέβαια, στις μέρες μας έχουν μπει, πλέον, κι άλλες καταλήξεις, όπως .shop, .store, .co τις οποίες και μπορείτε να επιλέξετε.

Το κόστος, συνήθως, δεν είναι μεγάλο. Η τιμή ενός domain name για e-shop ξεκινάει από τα 10€, περίπου, τον χρόνο και το δύσκολο είναι απλά να βρείτε ένα όνομα που να σας ταιριάζει και να είναι ευκολομνημόνευτο.

Φιλοξενία e-shop

Η φιλοξενία του e-shop σας, ή αλλιώς το γνωστό hosting, είναι εκεί που πραγματικά βρίσκεται η ιστοσελίδα σας. Εκεί είναι τα αρχεία της, η βάση δεδομένων της. Αυτός είναι πραγματικά ο υπολογιστής (ο γνωστός μας server) που «σερβίρει» τo e-shop σας στους χρήστες. Για όλα τα παραπάνω, η φιλοξενία είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι κατά τη δημιουργία e-shop.

Πέραν αυτού, το e-shop πρέπει να φορτώνει γρήγορα.

Λόγω αυτής της ανάγκης και της εξειδίκευσής μας σε αυτό, δημιουργήσαμε ξεχωριστή υπηρεσία αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, το Optimize my WP. Ακόμη, το e-shop σας πρέπει να είναι συνεχώς online και να έχει αυτόματα backups για λόγους ασφάλειας, καθώς μπορεί να χρειαστεί η επαναφορά του σε περίπτωση κάποιας βλάβης. Όλα αυτά τα παρέχει μία σωστή φιλοξενία, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρείτε εύκολα μία τέτοια.

Για αυτό εμείς σας προτείνουμε τις δύο εταιρείες hosting που έχουμε δοκιμάσει και δουλεύουν τέλεια με το WordPress και το WooCommerce. Αυτές είναι οι:

Λογότυπο – Εταιρική Παρουσίαση

Το λογότυπο και γενικότερα η εταιρική σας παρουσίαση είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει για οποιαδήποτε επιχείρηση, ακόμα και για ένα απλό blog.

Απλά, όταν μιλάμε για τη δημιουργία e-shop, αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς ο χρήστης θα σας αναγνωρίζει μέσα από την online παρουσία της επιχείρησης και το λογότυπό σας. Μιας και δε μπορεί να σας επισκεφθεί ποτέ στον πραγματικό σας χώρο, η digital εικόνα σας είναι ακόμα πιο ουσιαστική.

Έτσι, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία μιας ελκυστικής εταιρικής παρουσίασης, η οποία θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό, αλλά και θα εκφράσει την ταυτότητα που εσείς θέλετε να έχει η επιχείρησή σας.

Διαβάστε το άρθρο μας για να μάθετε το τι είναι και τι περιλαμβάνει η εταιρική ταυτότητα.

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Αν και το θέμα μας είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη αποτελεί την τελευταία από μια μεγάλη – όπως διαβάσατε και παραπάνω – λίστα ενεργειών, που πρέπει να εκτελεστούν για να φτάσει κανείς εκεί.

Η κατασκευή e-shop, λοιπόν, είναι το επόμενο βήμα που θα κάνετε για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Εδώ θα κάνω μία παρένθεση, σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς θα προχωρήσω στην κατασκευή e-shop μόνος μου ή με βοήθεια γνωστού / φιλικού προσώπου.

Θα αναφέρω ότι δεν πιστεύω με τίποτα σε ερασιτεχνικές δουλειές για τέτοιου επιπέδου projects (κλασικό παράδειγμα, έχω έναν ανιψιό που σπουδάζει πολυτεχνείο και ασχολείται με ιστοσελίδες και μου είπε ότι θα μου φτιάξει αυτός ένα φτηνό eshop, να το βοηθήσω μωρέ το παιδί).

Παρόλα αυτά, επειδή τόσα χρόνια έχουμε μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους, αλλά στην αρχή δεν έχουν μεγάλο οικονομικό περιθώριο για να επενδύσουν στην κατασκευή του ηλεκτρονικού τους καταστήματος, δημιουργήσαμε μια πρωτότυπη ιδέα.

Πρόκειται για το instawooshop.gr!

Με αυτό εδώ το έργο μπορούμε να προσφέρουμε έτοιμα e-shop με πολύ ανταγωνιστική τιμή και με παράδοση σε 1 μόλις εργάσιμη ημέρα. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Project μας, instawooshop.gr, και για ό,τι χρειαστείτε, ρωτήστε μας εκεί στο chat.

Αν επιλέξετε να ξεκινήσετε τώρα το ταξίδι σας στον χώρο του e-commerce με το InstaWooShop, τότε μπορείτε να αξιοποιήσετε το παρακάτω κουπόνι και να πάρετε έκπτωση 100€ κατά την αγορά του!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε τον κωδικό DCxINSTA23 πριν την ολοκλήρωση της αγοράς του e-shop σας.

Και αφού είδαμε τα του InstaWooShop, πάμε τώρα στο θέμα μας. Τι πρέπει να προσέξετε κατά την κατασκευή του e-shop σας.

Πριν συνεχίσω, όμως, ανοίγω μια παρένθεση για να αναφέρω ότι εμείς επιλέγουμε το WooCommerce για την κατασκευή των e-shop που δημιουργούμε για διάφορους λόγους, τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας “Κατασκευή eshop με WordPress – WooCommerce“.

Το e-shop σας, λοιπόν, πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε:

  • να ταιριάξει με την ηλεκτρονική σας παρουσία,
  • να είναι φιλικό προς τους χρήστες (User friendly design),
  • να είναι άριστα βελτιστοποιημένο για τα κινητά (τελευταία οι τάσεις ξεφεύγουν πάνω από 80% για τους χρήστες που επισκέπτονται τα eshop από το κινητό τους) και, φυσικά,
  • να σας αρέσει!

Ακόμη, θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης – δηλαδή να προωθείται με SEO – για να μπορεί να ανιχνευθεί και να ανέβει στα οργανικά αποτελέσματα της Google . Το λεγόμενο SEO για τα e-shops, είναι από τις βασικές ενέργειες που κάνουν ένα e-shop αποδοτικότερο.

Τέλος, θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα και να προσφέρει στο χρήστη μια άριστη εμπειρία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να τον πείσει να κάνει και κάποια αγορά!

Διασύνδεση e-shop με ERP

Για την ομαλή λειτουργία, τη διαχείριση αλλά και τη βελτίωση των επιχειρηματικών σας λειτουργιών, είναι απαραίτητη η διασύνδεση του e-shop σας με το Εμπορικό Πρόγραμμα ERP.

Έτσι, θα αυτοματοποιηθούν πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες διαχείρισης, αλλά και θα αποφευχθούν λάθη, καθώς το e-shop σας θα μπορεί να συνεργάζεται και να ανταλλάζει δεδομένα με το Εμπορικό Πρόγραμμα (ERP).

Αν, λοιπόν, είστε μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση και επιλέξετε να δημιουργήσετε e-shop, σκεφτείτε σοβαρά και εξ αρχής τη δημιουργία γέφυρας του ERP και του e-shop σας.

Ποια τα οφέλη;

  • Θα ελέγχετε πλήρως και σε πραγματικό χρόνο το απόθεμά σας, αποφεύγοντας το overselling και την ακύρωση παραγγελιών λόγω κακής ενημέρωσης του συστήματος.
  • Oι παραγγελίες σας θα διεκπεραιώνονται πιο εύκολα, καθώς τα στοιχεία τους θα στέλνονται αυτόματα από το e-shop στο ERP.
  • Οι τιμές σας θα ενημερώνονται αυτόματα και στα δύο συστήματα, ενώ οι μαζικές εκπτώσεις θα γίνουν παιχνιδάκι.
  • Θα συγχρονίζονται τα προϊόντα του e-shop με όσα υπάρχουν στο ERP σύστημά σας, άρα η καταχώρηση των νέων προϊόντων θα γίνεται μία φορά.
  • Θα μειωθούν οι εργατοώρες και έτσι, θα αυξηθεί ο χρόνος για ενασχόληση με άλλα καίρια ζητήματα της εταιρείας.
  • Θα περιοριστούν τα λάθη που οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.
  • Θα βελτιστοποιηθεί η εμπειρία και η ικανοποίηση του πελατειακού κοινού σας.

7ο βήμα – Μετά την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος

Παράλληλα με την κατασκευή του e-shop σας, θα δημιουργήσετε – λογικά – και λογαριασμούς σε κάποια από τα social networks (με κυρίαρχα στις μέρες μας το Facebook, το Instagram και, πλέον, το Tik Tok). Επίσης, μάλλον θα επιλέξετε να καταχωρήσετε την επιχείρησή σας στο Google MyBusiness.

Από αυτό το σημείο και μετά πρέπει να επιλέξετε πώς θα κινηθείτε για να προωθήσετε το e-shop σας και να φτάσετε στα μάτια των δυνητικών πελατών σας. Οι επιλογές που έχετε είναι οι εξής:

  • Marketplaces (Shopflix, Skroutz, BestPrice, Amazon, κτλ)
  • Google Ads
  • Διαφήμιση σε Social
  • Προώθηση SEO

Ας τα δούμε ξεχωριστά!

Marketplaces

Η συμμετοχή στα marketplaces είναι μία συμμετοχή στα marketplaces είναι μία συνήθης πρακτική, καθώς εκεί δεν έχετε να διαχειριστείτε ιδιαίτερα πολλά πράγματα και κοιτάτε να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί στις τιμές που προσφέρετε. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στα marketplaces (Shopflix, Skroutz, Best Price), που υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή την στιγμή.

Google Ads

Στον όρο Google Ads συμπεριλαμβάνεται η διαφήμιση στις αναζητήσεις της Google, αλλά και στο δίκτυο προβολής της (ιστοσελίδες που προσφέρουν διαφημίσεις της, το Youtube κ.ά.). Είναι κάτι που προτείνετε στους περισσότερους νεοεισερχόμενους στην αγορά, καθώς έτσι θα εμφανιστείτε στο χρήστη όταν θα σας αναζητήσει, αλλά θα ανεβάσετε, επίσης, και την αναγνωρισιμότητα του brand σας.

Πωλήσεις μέσω social media

Διαφήμιση σε Social

Η διαφήμιση στα social networks έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας – και σαν επαγγελματίες του χώρου, αλλά και σαν χρήστες. Στο Facebook μας καθημερινά, βλέπουμε ίσως περισσότερες διαφημίσεις απ’ ότι νέα των φίλων μας. Κι αυτό κάνει αυτό τον τρόπο διαφήμισης ιδιαίτερα αποδοτικό, διότι οι χρήστες είναι ανέμελοι όταν «τριγυρνούν» στα social και αγοράζουν πιο αυθόρμητα.

Το άλλο δυνατό σημείο αυτού του τύπου διαφήμισης είναι ότι μπορούμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένο target group, για να προωθήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Προώθηση SEO 

Αναγνωρίζουμε ότι η προώθηση ιστοσελίδας με SEO είναι, ίσως, το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς απαιτεί χρόνο, κόπο (και δικό μας και δικό σας), αλλά και γνώση πάνω στο αντικείμενο, για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα και να πάρετε τις πρώτες σας πωλήσεις. Αναφερόμαστε ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση του eshop σας για να εμφανιστεί ψηλότερα στα οργανικά αποτελέσματα της Google, όπως είδαμε και νωρίτερα.

Για περισσότερα πάνω στο θέμα, διαβάστε το σχετικό μας άρθρο Τι είναι το SEO;.

Το θετικό με αυτήν τη διαδικασία είναι ότι πρόκειται για κάτι πιο μόνιμο από τη διαφήμιση, την οποία αν την κόψεις ουσιαστικά εξαφανίζεσαι. Επίσης, το εκτιμούν ιδιαίτερα και οι χρήστες, καθώς είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να βρίσκουν εύκολα τις πληροφορίες που ψάχνουν στις μηχανές αναζήτησης.

Συχνές ερωτήσεις πάνω στη δημιουργία e-shop

Ποια είναι τα πάγια έξοδα για τη συντήρηση ενός e-shop;

Τα πάγια έξοδα για τη συντήρηση ενός e-shop είναι:

  • το domain name (περίπου 15€/χρόνο),
  • η φιλοξενία ή hosting του, που κυμαίνεται σε διάφορα επίπεδα θα έλεγα ξεκινώντας min 150€ / χρόνο και
  • η τεχνική υποστήριξή του (το κόστος διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία).

Στην digital challenge_ προσφέρουμε πακέτα τεχνικής υποστήριξης για να μπορούμε να συντηρούμε τεχνικά το e-shop σας και να σάς δίνουμε λύσεις στις ανάγκες σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τα πακέτα μας!

Πόσο κοστίζει η δημιουργία ενός e-shop;

Το ποσό που θα χρειαστεί να επενδύσετε στην αρχή είναι πολύ μεταβλητό και παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, όπως:

  • το είδος και ο αριθμός των προϊόντων που θα πουλάτε,
  • το στοχευμένο σας κοινό (target group),
  • οι δομές της επιχείρησής σας, κ.ά.

Αν έχετε αποφασίσει να ανοίξετε ένα e-shop και θέλετε να μάθετε το πόσο θα σας κοστίσει, μπορείτε να μας στείλετε ένα αίτημα στη Ζήτηση Προσφοράς, για να το συζητήσουμε μέσω τηλεφώνου – ή από κοντά αν βρίσκεστε Θεσσαλονίκη – καλύτερα & εκτενέστερα.

Μπορώ να έχω e-shop με έδρα το σπίτι;

Γενικά η εμπορική δραστηριότητα δε μπορεί να έχει έδρα το σπίτι. Ο λόγος είναι ότι η οικία προστατεύεται από το οικογενειακό άσυλο, επομένως δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των αποθεμάτων του e-shop σας από την εφορία.

Οι δύο περιπτώσεις που γίνεται αποδεκτή η οικία ως έδρα είναι το E-shop παροχής υπηρεσίας και το E-shop με drop shipping. Το drop shipping είναι η μέθοδος εμπορίας προϊόντων με απευθείας αποστολή από τον προμηθευτή στον τελικό πελάτη. Και πάλι, όμως, είναι πιθανό η εφορία που σας εξυπηρετεί, να μην αποδεχτεί το drop shipping ή να σας ζητήσει βεβαίωση του προμηθευτή για τις απευθείας αποστολές εμπορευμάτων.

Θα μπορώ να προσθέτω νέα προϊόντα ή να αλλάζω τιμές μόνος/η μου;

Φυσικά και θα μπορείτε! Ειδικά αν το e-shop σας είναι κατασκευασμένο με WooCommerce, τότε η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη, ακόμα και για τον πιο άπειρο χρήστη.

Βέβαια, σε όποια πλατφόρμα και αν φτιαχτεί το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν, πλέον, πολλά αξιόπιστα και χρήσιμα tutotials, που θα σας βοηθήσουν πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Και, φυσικά, μπορεί να σας καθοδηγήσει η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του e-shop σας.

Για παράδειγμα, εμείς εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας ώστε να το κάνουν μόνοι τους, ενώ αυτοί κρατάνε και το βίντεο της εκπαίδευσης, για να το δουν όσες φορές χρειάζεται.

Δημιουργία e-shop custom ή με CMS;

Η δημιουργία custom e-shop είναι κατάλληλη γιααπόλυτη προσαρμογή στο designκαι στις λειτουργίες, που έχετε σκεφτεί να υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Φυσικά, όσο μεγαλώνει η έμφαση στην προσαρμογή, τόσο μεγαλώνει και το κόστος.

Από την άλλη, η χρήση ενός CMS με έτοιμα templates είναι ιδανική για δημιουργία e-shop χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες προσαρμογής και με ευκολία διαχείρισης. Οι λύσεις που προσφέρονται είναι πραγματικά καλές και πολλές. Οπότε, έχετε σίγουρα επιλογές που θα «κουμπώσουν» στην ιδέα σας.

Για να κατασκευαστεί ένα εύχρηστο e-shop σε μικρό χρόνο και χωρίς μεγάλο κόστος, προτείνουμε τη χρήση CMS σε συνδυασμό με plug-ins. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αυτή η επιλογή είναι εξαιρετικά αποδοτική και έχει γρήγορη απόσβεση για τον επιχειρηματία.

Μπορώ να παραλείψω την εφορία και τον ΕΦΚΑ κατά τη δημιουργία του e-shop μου;

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα δε διαφέρει φορολογικά από ένα φυσικό, ως αποτέλεσμα η έναρξη της επιχείρησης e-shop στην εφορία είναι ένα βήμα απαραίτητο για τη δημιουργία του.

Αν και αντιλαμβανόμαστε ότι η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης αποτελεί πολλές φορές ρίσκο, ρίσκο είναι και το να μην είναι απολύτως νόμιμη.

Βέβαια, καθώς κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και ισχύουν διαφορετικοί νόμοι και κανονισμοί για κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον λογιστή σας για θέματα φορολογίας του e-shop σας.

Ακόμη, υποχρεωτική είναι και η εγγραφή στον ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), καθώς αυτή συνδέεται άρρηκτα με την έναρξη εργασιών.

Γίνεται με κάθε παραγγελία να κόβεται αυτόματα το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό;

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε η πλατφόρμα e-shop να είναι συνδεδεμένη με κάποιο φορολογικό μηχανισμό, έτσι ώστε με κάθε παραγγελία ή ακύρωση της παραγγελίας να κόβεται αυτόματα και το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό;

Θεωρητικά ναι. Στην digital challenge_ το κάνουμε ήδη για τα τιμολόγια σε κάποιους συνεργάτες μας, όταν η παραγγελία είναι έτοιμη προς τιμολόγηση. Αν, λοιπόν, ο φορολογικός μηχανισμός δίνει την δυνατότητα να “επικοινωνήσουμε” μαζί του με Web Services, τότε εμείς μπορούμε να τον προγραμματίσουμε έτσι ώστε να παράγει το αντίστοιχο παραστατικό κάθε φορά.

Πώς μπορώ να μειώσω το οικονομικό ρίσκο;

Αναμφισβήτητα, η έναρξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας εμπεριέχει ρίσκο. Το ίδιο ισχύει και για τη δημιουργία ενός e-shop.

Παρ’ όλα αυτά, με το σωστό στήσιμο του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και με ένα σωστό πλάνο προώθησης (προώθηση και διαφήμιση στα Social Media, Google Ads, SEO, κ.λπ.) μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες της επιτυχίας σου!

Μπορώ να πάρω επιδότηση για δημιουργία e-shop;

Αν αναζητάς λύση για ένα πιο οικονομικό ή φθηνό e-shop, λογικά ο νους σου θα πηγαίνει σε επιδοτήσεις και τυχόν προγράμματα που μπορεί να υπάρχουν. Σίγουρα, αν υπάρχει επιδότηση για την κατασκευή e-shop, το κόστος μειώνεται.

Οι επιδοτήσεις για κατασκευή νέου e-shop δεν είναι κάτι σταθερό.

Tο καλοκαίρι του 2022 “έτρεξε” το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ», με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Πρόγραμμα έδωσε σε επιχειρήσεις επιταγές (vouchers) για την απόκτηση νέων ψηφιακών εργαλείων, όπως – και κυρίως – ιστοσελίδων και e-shops.

Ακόμη, πέρα από το ΕΣΠΑ, ο Δ.ΥΠ.Α βγάζει κατά καιρούς προγράμματα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων. Οπότε, για δημιουργία ή κατασκευή e-shop δωρεάν ή με πολύ μικρότερο κόστος, μπορείτε να παρακολουθείτε τα ανοιχτά προγράμματα των παραπάνω οργανισμών.

Έτσι, θα επωφεληθείτε από πρόγραμμα επιδότησης δημιουργίας ή αναβάθμισης e-shop μετασχηματίζοντας ψηφιακά την επιχείρησή σας.

Πόσα άτομα χρειάζεται να έχω για να δουλεύουν ένα e-shop;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη, καθώς το πόσα άτομα χρειάζονται για τη διαχείριση ενός e-shop εξαρτάται από το τι θέλεις να επιτύχεις, αλλά και από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι.

Για παράδειγμα, στην digital challenge_ έχουμε συνεργάτες που δουλεύουν με ένα μόνο άτομο ή τα διαχειρίζονται μόνοι τους και το e-shop τους σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις.

Βέβαια, έχουν αφήσει την υποστήριξη και τη διαφήμισή τους σε εμάς, οπότε αυτοί ασχολούνται μόνο με τα προϊόντα και την εξυπηρέτηση των παραγγελιών τους.

Ο καθένας στον τομέα του δηλαδή!

Τι είναι τα έτοιμα πακέτα e-shop;

Τα έτοιμα πακέτα e-shop είναι, ουσιαστικά, ολοκληρωμένες λύσεις δημιουργίας e-shop, από τη φιλοξενία και την κατασκευή μέχρι την παραμετροποίηση και την υποστήριξη.

Τα έτοιμα πακέτα δημιουργίας e-shop είναι η ιδανική επιλογή για όσους χρειάζονται μια άμεση και δοκιμασμένη λύση για την κατασκευή του ηλεκτρονικού τους καταστήματος. Συνήθως, ένας συνεργάτης που εξειδικεύεται στη δημιουργία e-shop, θα έχει να σας προτείνει κάποιες τέτοιες λύσεις, ώστε να έχετε ένα απόλυτα λειτουργικό και όμορφο e-shop σε μία προσιτή τιμή.

Μπορώ να δηλώσω ως έδρα επιχείρησης το σπίτι μου, αν πουλάω τα δικά μου χειροποίητα προϊόντα;

Τυπικά δεν επιτρέπεται να το κάνεις ή, τουλάχιστον, αυτό ίσχυε στην προ COVID εποχή. Βέβαια, υπάρχουν λογιστές που λένε ότι κατά περιπτώσεις θα δεχτούν το σπίτι για έδρα, ανάλογα φυσικά και το μέγεθός της.

Αν έχετε κάτι που μπορείτε να δηλώσετε ως αποθήκη, με μία μονή έξοδο – ώστε να μπορεί αν χρειαστεί να το ελέγξει η εφορία – τότε, ίσως, και να το δεχτούν. Σε πελάτη μας στο παρελθόν έχουν δεχθεί πάντως μία φορά το σπίτι, βέβαια είχε ένα χώρο ως αποθήκη.

Αξίζει να ανοίξω e-shop;

Πολλοί φίλοι και γνωστοί ρωτούν σε συζητήσεις μας: «αξίζει να ανοίξω e-shop;»

Ναι αξίζει. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Συγκεκριμένα, όμως, το βήμα για τη δημιουργία e-shop είναι το σημαντικότερο για την πορεία της επιχείρησής σας στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Καταρχάς, παραμένετε συνδεδεμένοι με την αγορά κάθε μέρα και όλη μέρα. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ένας πελάτης μπορεί να υποβάλλει την παραγγελία του.

Επιπλέον, δε χρειάζεστε ένα κατάστημα σε κεντρικό σημείο της πόλης για τη βιτρίνα. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, ενοικιάζοντας απλώς έναν αποθηκευτικό χώρο σε κάποιον μη εμπορικό δρόμο. Τέλος, αυτοματοποιώντας κάποιες διαδικασίες και χρησιμοποιώντας έξυπνα τις διαθέσιμες τεχνολογίες, μπορείτε να πετύχετε πραγματικά πάρα πολλά με ένα e-shop.

Tι e-shop να ανοίξω;

Είδαμε, λοιπόν, τι χρειάζεται για να ανοίξει κάποιος e-shop. Ίσως, όμως, βρίσκεσαι σε αυτό το άρθρο, γιατί θέλεις να κάνεις το επόμενο επιχειρηματικό βήμα, αλλά δεν έχεις αποφασίσει ακόμη τι e-shop να ανοίξεις.

Μη χάνεις χρόνο και εμπνεύσου από το άρθρο μας σχετικά με το τι e-shop να ανοίξω. Εκεί θα βρεις ιδέες για επιτυχημένα e-shop, ώστε να αφήσεις τη δημιουργικότητά και τη φιλοδοξία σου να σε οδηγήσουν ένα βήμα μπροστά.

Ποιος κάνει τη διαχείριση e-shop;

Η προσθήκη και επεξεργασία προϊόντων και η διαχείριση αποθεμάτων είναι μια εύκολη υπόθεση, όταν το e-shop έχει στηθεί εξ’ αρχής με αυτή τη φιλοσοφία. Δε χρειάζεται να γνωρίζετε από προγραμματισμό για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

Αν έχετε επιλέξει τη δημιουργία e-shop με εύκολη διαχείριση, μπορείτε εσείς ή ένας υπάλληλος της επιχείρησης να διαχειρίζεται το e-shop σας πολύ εύκολα.

Πώς και από πού μπορεί να γίνει η διαχείριση του αποθέματος του e-shop μου;

Η διαχείριση του αποθέματος ενός e-shop γίνεται μέσω του διαχειριστικού του περιβάλλοντος. Εκεί, μπορείτε να δείτε το τρέχον απόθεμα για το κάθε προϊόν ξεχωριστά.

Το απόθεμα αυτό μπορείτε να το επεξεργαστείτε είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα, μέσω του προμηθευτή σας. Η μείωσή του γίνεται αυτόματα, κάθε φορά που γίνεται αγορά του εκάστοτε προϊόντος. Αν δεν υπάρχει απόθεμα, τότε βγαίνει μήνυμα που πληροφορεί τους πελάτες ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί. Παράλληλα, για αυτά τα προϊόντα μπορείτε να λαμβάνετε και ειδοποιήσεις για να γνωρίζετε ποια προϊόντα πρέπει να προμηθευτείτε ξανά.

Εν ολίγοις, η διαχείριση του αποθέματος στο νέο σας eshop γίνεται αυτόματα και έχετε πάντα τον απόλυτο έλεγχο!

Είναι απαραίτητο να έχω κάποιο πρόγραμμα εμπορικής διαχείρισης;

Όχι δεν είναι, ειδικά αν βρίσκεστε στην αρχή. Μπορείτε να το δείτε για αργότερα, αλλά είναι σημαντικό το αν έχετε και φυσικό κατάστημα, καθώς θα σας βοηθήσει πολύ στον συγχρονισμό της αποθήκης σας.

Το e-shop θα μπορούσε να αποτελεί και το εμπορικό μου πρόγραμμα όσον αφορά την αποθήκη μου;

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το e-shop σας ως αποθήκη, για να έχετε πραγματική εικόνα των αποθεμάτων σας, τότε η απάντηση είναι πως ναι!

Το e-shop (μιλάμε για e-shops φτιαγμένα με WooCommerce) έχει τη δική του αποθήκη, η οποία είναι εύκολη στη χρήση και θα σας καλύψει για αυτό που θέλετε.

Ποιον ΚΑΔ δηλώνω για ηλεκτρονικό εμπόριο;

Οι ΚΑΔ αναφέρονται στη δραστηριότητα την οποία θα έχετε, δηλαδή στην εμπορία κατηγορίας ειδών μέσω διαδικτύου. Αν έχετε ήδη κάποια επιχείρηση, μιλήστε με το λογιστή σας για να ελέγξετε τους ΚΑΔ για e-shop που μπορεί να χρειαστείτε, αν δεν τους έχετε ήδη ενσωματωμένους.

Ακόμη, αν σας προβληματίζει το τι φορολογία έχουν τα e-shop, πριν περάσετε στην κατασκευή, μπορείτε σίγουρα να ενημερωθείτε κατάλληλα από το λογιστικό γραφείο που σας έχει αναλάβει.

Πώς μπορώ να δηλώσω το λογότυπο και την ονομασία του e-shop ώστε να μην χρησιμοποιηθεί από άλλον;

Μπορεί να σε κατευθύνει ο δικηγόρος σου σε αυτά τα ζητήματα και καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον για να σε βοηθήσει ακριβώς με αυτά. Ουσιαστικά πρέπει να κάνεις κατοχύρωση ονόματος και κατοχύρωση εμπορικού σήματος αλλά έχει σημασία αν θες να το κάνεις πανελλαδικά, ευρωπαϊκά ή παγκόσμια. Αλλά καλύτερα στο δικηγόρο. Και για εμάς ο δικηγόρος μας φρόντισε χωρίς να έχουμε κάποιο πρόβλημα.

Διαχείριση e-shop και ηλεκτρονικό εμπόριο

Συνοψίζοντας για τη δημιουργία e-shop

Απ’ ότι φαίνεται, το συγκεκριμένο άρθρο “μεγάλωσε” περισσότερο απ’ όσο περίμενα. ‘Ηθελα, όμως, να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό οδηγό για όλους εσάς, που ψάχνετε να επενδύσετε μέσω της κατασκευής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. ΚΙ όχι απλά ένα ακόμα άρθρο.

Έτσι, μπορεί η παραπάνω λίστα να είναι μεγάλη, αλλά επειδή έχουμε συνεργαστεί, ως εταιρεία δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων, ήδη με πολλούς ανθρώπους που ξεκινάνε τώρα την επιχειρηματικότητά τους, μπορούμε να σας συμβουλέψουμε για όλα τα παραπάνω βήματα και να είμαστε δίπλα σας για ό, τι χρειαστείτε.

Το σίγουρο είναι ότι μία τέτοια κίνηση είναι ένα μεγάλο βήμα και απαιτεί αφοσίωση και αρκετό από τον χρόνο σας, αφού ανοίγετε ένα νέο κατάστημα.

Η δημιουργία e-shop, μπορεί να χρειάζεται αρκετά βήματα για να έρθει εις πέρας, αλλά είναι η αρχή ενός νέου κόσμου, αυτού του ηλεκτρονικού εμπορίου. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο όλα είναι μετρήσιμα και έχουν περιθώριο βελτίωσης. Αυτό είναι το μαγικό της υπόθεσης. Κάθε μέρα ένα e-shop μπορεί να γίνεται καλύτερο, πιο κερδοφόρο και πιο λειτουργικό!

Ελπίζω πραγματικά να σας βοήθησα να δώσετε απαντήσεις στο ερώτημα σας πώς ανοίγω ένα e-shop ή τι χρειάζεται για την έναρξή του. Για ό, τι δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, μπορείτε να αναφέρετε τις απορίες σας στην περιοχή των σχολίων παρακάτω ή να μας καλέσετε.

Θα χαρώ να σας απαντήσω και να συνομιλήσουμε για τα θέματα που μπορεί να σας απασχολούν!

Κοινοποιήστε το:

54 σκέψεις για το “Δημιουργία e-shop – τι χρειάζεται | 2024”

      1. Καλησπέρα, αν κατάλαβα καλά, αμ υπάρχει αποθήκη με ξεχωριστή είσοδο από το σπίτι πχ στο υπόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έδρα σωστά? Στη δική μου περίπτωση το σπίτι είναι στο όνομα του γονέα…. οπότε θα γίνει μισθωτήριο για το υπόγειο ή παραχώρηση τέλος πάντων ( στο ε9 το υπόγειο εμφανίζεται με κωδικό 5 δηλαδή αποθήκη ) ευχαριστώ πολύ

  1. Παναγιώτης

    Καλησπέρα. Πολύ καλό και εξυπηρέτικο το άρθρο σας. Μπράβο. Έχω την εξής απορία: Θέλω να δημιουργήσω ένα eshop με την ενοικίαση προϊόντων. Μπορώ να το δημιουργήσω παραλείποντας την εφορία και το εφκα; κινδυνεύω κάνοντας αυτό; Σε αντίθετη περίπτωση αν τα κάνω όλα νόμιμα, το ξεκίνημα μου δεν ξέρω αν θα είναι πετυχημένο Ρίσκο περνώ ,θα πληρώνω κανονικά εφκα και άλλα από φόρους αν ΔΕΝ εχω παραγγελίες μέσα από το e-shop; πόσα είναι τα ελάχιστα που πληρώνεις σε αυτή την περίπτωση δηλαδή έχω νόμιμα e shop άλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να μαθευτεί δεν έχω παραγγελίες; θα μου ήταν πολύ χρήσιμο εάν με βοηθήσατε σχετικά με τις απορίες μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. Καλησπέρα Παναγιώτη, δυστυχώς δεν είναι στις αρμοδιότητές μας να σε βοηθήσουμε στο φορολογικό κομμάτι της επιχειρηματικής σου δραστηριότητας, καθώς κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και ισχύουν διαφορετικοί νόμοι και κανονισμοί. Σίγουρα, η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης είναι πολλές φορές ρίσκο όπως ρίσκο είναι και να μην είναι απολύτως νόμιμη. Παρ’ όλα αυτά, με το σωστό στήσιμο του ηλεκτρονικού σου καταστήματος και με ένα σωστό πλάνο προώθησης μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες της επιτυχίας σου!

  2. αυτο που με απασχολει εμενα ειναι η πληρωμη των φορων. δεν εχω ιδεα πως να το κανω οταν ανοιξω ηλεκτρονικο καταστημα. επισης θελω να ρωτησω αν ειναι υποχρεωτικο οταν ανοιξω ηλεκτρονικο καταστημα, να ανοιξω και ενα κανονικο στην πολη μου. αυτο δεν καταλαβα. ευχαριστω!!

    1. Καλησπέρα Νικολέτα, αν απευθυνθείς σε κάποιον λογιστή, θα ξέρει να σε καθοδηγήσει σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Στο δεύτερο ερώτημά σου για το “κανονικό” κατάστημα, η απάντηση είναι ότι δεν είναι αναγκαίο να έχεις φυσικό κατάστημα αν διατηρείς ηλεκτρονικό. Θα πρέπει όμως να έχεις κάποιον χώρο όπου αποθηκεύεις το εμπόρευμά σου αν υπάρχει (π.χ. αποθήκη).

  3. Καλησπέρα! Ποιο είναι ένα μεσο κοστος αναπτυξης εφαρμογης e-shop με maximum 12 κωδικους και 1 κατηγορία προιοντων ? Χρόνος Υλοποίησης? Ευχαριστω εκ των προτερων

  4. Καλησπερα, πως μπορώ να δηλώσω το λογότυπο μου και την ονομασια του eshop ωστε να μην χρησιμοποιηθεί απο καποιον αλλον;

    1. Δ. Χατζημιχαηλίδης

      Μπορεί να σε κατευθύνει ο δικηγόρος σου σε αυτά τα ζητήματα και καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον για να σε βοηθήσει ακριβώς με αυτά. Ουσιαστικά πρέπει να κάνεις κατοχύρωση ονόματος και κατοχύρωση εμπορικού σήματος αλλά έχει σημασία αν θες να το κ΄άνεις πανελλαδικά, ευρωπαϊκά ή παγκόσμια. Αλλά καλύτερα στο δικηγόρο. Και για εμάς ο δικηγόρος μας φρόντισε χωρίς να έχουμε κάποιο πρόβλημα.

  5. Καλησπέρα πολυ σημαντικές πληροφορίες! Μια ερώτηση που θα ήθελα να παραθέσω..αν και εφ όσον δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό κατάστημα με όλα τα παραπάνω η διαχείριση του αποθέματος πως μπορεί να γίνει?

    1. Καλημέρα Άννα! Η διαχείριση του αποθέματος γίνεται μέσω του διαχειριστικού περιβάλλοντος του eshop. Εκεί μπορείτε να δείτε το τρέχον απόθεμα για το κάθε προϊόν ξεχωριστά. Το απόθεμα αυτό μπορείτε να το επεξεργαστείτε είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα, μέσω του προμηθευτή σας. Η μείωσή του γίνεται αυτόματα, κάθε φορά που γίνεται αγορά του εκάστοτε προϊόντος. Αν δεν υπάρχει απόθεμα τότε βγαίνει μήνυμα που πληροφορεί τους πελάτες ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί. Παράλληλα, για αυτά τα προϊόντα μπορείτε να λαμβάνετε και ειδοποιήσεις για να γνωρίζετε ποια προϊόντα πρέπει να προμηθευτείτε ξανά. Εν ολίγοις, η διαχείριση του αποθέματος στο νέο σας eshop γίνεται αυτόματα και έχετε πάντα τον απόλυτο έλεγχο!

  6. Καλλιόπη Δελόγκου

    Ενδιαφέρομαι να πουλάω προϊόντα κομμωτηρίου καλλωπιστικά..έχω κομμωτήριο σε επαρχία

    1. Γεια σου Καλλιόπη. Αυτό που μας ζητάς είναι ένα project για τη δημιουργία e-shop. Μη διστάσεις να μας στείλεις ένα μήνυμα στη φόρμα μας για ζήτηση προσφοράς ή να μας καλέσεις στο 2311822485 για να συζητήσουμε μαζί για το project σου. Σε ευχαριστώ!

  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΩΜΕΝΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ , ΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΗ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΣΤΑΝΤ ΗΜΙΜΟΝΗΜΑ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩ 3 ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΕ ΓΙΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΟΝΙΣΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ? ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ? ΑΝ ΘΕΛΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΙΛ

    1. Καλημέρα Ηλέκτρα. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα αυτό που αναφέρεις. Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όμως. Αν η εταιρεία πουλάει χονδρική και λιανική, συνήθως σου αναφέρει την κατώτερη τιμή που μπορείς να πουλήσεις. Αν όχι ή αν εσύ θες να παραβείς αυτήν την σχέση, τότε μπορείς να πουλήσεις. Προφανώς γίνεσαι σε ένας μέρος και ανταγωνιστής αλλά αυτό δεν είναι κακό αλλά λογικό και θεμιτό πολλές φορές. Αν θες να μάθεις για κόστη και να συζητήσουμε για το project σου, στείλε μας αίτημα στη ζήτηση προσφοράς. Σε ευχαριστώ

    1. Γεια σου Σπύρο. Δεν μπορώ να πω ότι θέλει ένα ή περισσότερα άτομα. Είναι πάντα ανάλογα του τι θες να κάνεις και σε τι επίπεδο βρίσκεσαι. Έχουμε συνεργάτες που δουλεύουν με ένα άτομο, ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μόνο και πάει και πολύ καλά το e-shop τους. Βέβαια, αντίστοιχα έχουν αφήσει την υποστήριξη και τη διαφήμιση σε εμάς, οπότε αυτοί ασχολούνται μόνο με τα προϊόντα και την εξυπηρέτηση των παραγγελιών τους. Ο καθένας στον τομέα του δηλαδή.

  8. Π0λυ καλες οι πληροφοριες σας. Ενδιαφέρομαι να ξεκινησω τωρα για e-shop τι πρεπει να κανω σαν αρχη Εχω Κατάστημα εχω ολα τα νόμιμα σχετικα με εφκα , taxis κλπ ποιο ειναι το κοστος για το Site με ενημερώνεται αν θελετε μεσω email Ευχαριστω

    1. Θεόδωρε, σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεις για τις υπηρεσίες μας. Βέβαια δεν είναι το σωστό μέρος, κανονικά έπρεπε να το κάνεις μέσα από τη Ζήτηση Προσφοράς εδώ https://www.dicha.gr/offer-request. χμ, μάλλον πρέπει να βελτιώσουμε αυτό το κομμάτι για να το βρεις πιο εύκολα την επόμενη φορά. Σε κάθε περίπτωση, θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για να συζητήσουμε για αυτό που χρειάζεσαι, καθώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κόστος χωρίς να ξέρουμε τις ανάγκες σου.

  9. Καλησπέρα. Έχω κάποιες ερωτήσεις…1) Πέρα από το κόστος κατασκευής του e shop, υπάρχει κάποια άλλη επιβάρυνση? Εννοώ στο τεχνικό κομμάτι (όχι λογιστές ή δικηγόρους) 2) Είναι απαραίτητο να έχω κάποιο πρόγραμμα εμπορικής διαχείρισης? 3) Θα μπορώ μόνη μου πχ να προσθέτω νέα προϊόντα ή να αλλάξω κάποια τιμή? Ευχαριστώ!

    1. Καλημέρα Πηνελόπη. Βεβαίως να στις απαντήσω, χωρίς βέβαια να γνωρίζω την όλη κατάσταση τη δική σου, οπότε μπορεί κάπου να μην είμαι ακριβής. 1) Αν αναφέρεσαι στα πάγια έξοδά του, ναι υπάρχουν. Είναι το domain name (περίπου 15€/χρόνο), η φιλοξενία (ή hosting) του που κυμαίνεται σε διάφορα επίπεδα θα έλεγα ξεκινώντας min 150€/χρόνο και εμείς προσφέρουμε και πακέτα τεχνικής υποστήριξης για να μπορούμε να συντηρούμε τεχνικά το e-shop σου και να προσφέρουμε λύσεις στις ανάγκες σου που θα προκύψουν (αυτά ποικίλλουν και δεν μπορώ να σου δώσω ενδεικτική τιμή). 2) Όχι δεν είναι, ειδικά αν είσαι στην αρχή. Μπορείς να το δεις για αργότερα, αλλά είναι σημαντικό το αν έχεις και φυσικό κατάστημα καθώς θα σε βοηθήσει πολύ στον συγχρονισμό της αποθήκης σου. 3) Φυσικά θα μπορείς! Μάλιστα εμείς σε εκπαιδεύουμε να ξέρεις να το κάνεις μόνη σου και το βίντεο της εκπαίδευσης μπορείς να το κρατήσεις εσύ για να το βλέπεις ΄όσες φορές θέλεις. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, μην διστάσεις να μας καλέσεις ή να μας στείλεις ένα μήνυμα. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

  10. Γιώργος Καϊμακάς

    Μπράβο σας πάρα πολύ ωραία τα λέτε, διαβάζω πολλά άρθρα σας και είναι όλα δομημένα, κατανοητά και πλήρη. Να συμβουλεύετε αυτούς που πρόκειται να κάνουν e-shop ότι απαιτεί πολλή δουλειά ίσως και περισσότερη από φυσικό καταάστημα και το λέω εκ πείρας. Εγώ τελευταία έφτιαξα μία σελίδα facebook και προσπαθώ να την κάνω κατάστημα για να ανεβάζω προϊόντα χωρίς να την συνδέω με e-shop και δεν μπορώ να το κάνω. Εαν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ και καλή χρονιά να έχουμε με υγεία.

  11. Πολύ ωραίο άρθρο, μου έχουν μπει και έμενα η σκέψεις τελευταία να κάνω ένα e shop, μία ίσως χαζή ερώτηση να κάνω μόνο, πού μπορώ να φτιάξω το ηλεκτρονικό μου κατάστημα;;; Για τα νομικά είναι ο λογιστής και ο δικηγόρος, για την δημιουργία όμως του καταστήματος που να πάω???

    1. Julia, θα είναι χαρά μου να σε βοηθήσουμε να γίνεις κι εσύ ιδιοκτήτρια e-shop και να αρχίσεις να πουλάς ηλεκτρονικά. Ποιος είναι για την κατασκευή e-shop; Εμείς φυσικά!

  12. Καλησπέρα σας, Συγχαρητήρια για το άρθρο σας ήταν αρκετά κατατοπιστικό. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1)Πιστεύεται ότι η πλατφόρμα του e-shop θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστικά και το εμπορικό μου πρόγραμμα όσων αφορά την αποθήκη μου; Αυτό που θέλω να πω είναι αν για αρχή δεν έχω κάποιο εμπορικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των προϊόντων μου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη ώστε να έχω πραγματική εικόνα των αποθεμάτων μου; Αν ναι, 2)θα μπορούσα να παίρνω κάποια report μέσα από το e-shop; 3)Πόσο εύκολο θα είναι στην χρήση αυτό; Και τέλος, 4)θα μπορούσε η πλατφόρμα e-shop να είναι συνδεδεμένη με κάποιο Φορολογικό μηχανισμό έτσι ώστε με κάθε παραγγελία ή ακύρωση της παραγγελίας να κόβεται αυτόματα και το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό;(με όποιους κινδύνους εμπεριέχει αυτό) (Δική μου δουλειά ως λογιστής )

    1. Γεια σου Γιώργο. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το άρθρο μας. Ας τα πάρουμε με τη σειρά αυτά που με ρώτησες. 1) Ναι γίνεται για αρχή, έχει δική του αποθήκη, απλή στην χρήση αλλά σε καλύπτει για αυτό που θες να κάνεις. 2) Ναι έχει πολλά report το e-shop που κατασκευάζουμε για πωλήσεις ανά προϊόν, ανά μήνα και άλλα πολλά. Επίσης, μπορούμε να σετάρουμε (και μπορούμε να σε εκπαιδεύσουμε άλλωστε) να διαβάζεις σωστά τα Google Analytics για να έχεις μια ακόμα καλύτερη εικόνα του e-shop σου. 3) Εμείς κατασκευάζουμε e-shop σε WooCommerce, το οποίο είναι plugin του WordPress, του λογισμικού που χρησιμοποιείται σήμερα για πάνω από 35% των ιστοσελίδων & e-shop παγκοσμίως. Άρα για να έχει φτάσει σε τέτοια νούμερα, πίστεψε με, είναι πολύ εύκολο στην χρήση του! 4) Θεωρητικά ναι. Εμείς το κάνουμε ήδη για τα τιμολόγια αυτό σε κάποιους συνεργάτες μας όταν η παραγγελία είναι έτοιμη προς τιμολόγηση. Αν λοιπόν ο φορολογικός μηχανισμός δίνει την δυνατότητα να “επικοινωνήσουμε” μαζί του με Web Services, τότε εμείς μπορούμε να τον προγραμματίσουμε έτσι ώστε να παράγει το αντίστοιχο παραστατικό κάθε φορά. Χαρά μου αν θες, να καλέσεις και στο τηλέφωνο να τα συζητήσουμε εκτενέστερα, ελπίζω να βοήθησα.

  13. Καλημερα.Δεν ειχα στο μυαλο μου την δημιουργια e-shop,αλλα διαβαζοντας τα αρθρα σας ,θελω να ενημερωθω καλυτερα.Εχω τον χωρο ,τα ατομα που θα εργαστουν,αλλα θα ηθελα μια ενδεικτικη τιμη ,για το ποσο που θα χρειαστω για αρχη.Πως θα βρω προμηθευτες?Αν δεν πουλαει ενα προιον ,μπορω ευκολα να κανω την αλλαγη σε αλλο?η σε αλλα προιοντα?Βασικα με ενδιαφερει πολυ το αρχικο κοστος .Επισης που ψαχνω για επιδοτηση για τετοιου ειδους καταστημα.Ευχαριστω

    1. Καλημέρα Δέσποινα. Χαίρομαι που τα άρθρα μας σου έδωσαν την έμπνευση να θέλεις να μάθεις παραπάνω σχετικά με αυτό. Παρόλα αυτά, τα ερωτήματα που θέτεις δεν είναι ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν εύκολα μέσα από ένα σχόλιο στο blog. Το ποσό που θα χρειαστεί να επενδύσεις στην αρχή είναι πολύ μεταβλητό και παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι όπως τα προϊόντα που θα πουλάς, ποιος είναι ο πελάτης που στοχεύεις, τις δομές της επιχείρησής σου κ.ά. Εγώ θα πρότεινα αν ενδιαφέρεσαι να κουβεντιάσουμε παραπάνω να μας στείλεις ένα αίτημα στη Ζήτηση Προσφοράς για να το συζητήσουμε μέσω τηλεφώνου (ή από κοντά αν βρίσκεσαι Θεσσαλονίκη) καλύτερα & εκτενέστερα. Δημήτρης από digital challenge_

  14. Παπαδοπούλου Αγγελική

    Συγχαρητήρια για το άρθρο, Θα ήθελα να ρωτήσω , σε περίπτωση που θέλεις να δημιουργήσεις το e- shop για να πουλάς τις δικές σου δημιουργείς, υπαρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως έδρα επιχείρησης το σπίτι σου;

    1. Γεια σου Αγγελική. Τυπικά δεν επιτρέπεται να το κάνεις, τουλάχιστον από όσο ήξερα προ COVID. Βέβαια, έχω μιλήσει με λογιστές που λένε ότι κατά περιπτώσεις θα δεχτούν το σπίτι για έδρα, ανάλογα φυσικά και το μέγεθός της. Αν έχεις κάτι που μπορείς να δηλώσεις ως αποθήκη, με μία μονή έξοδο ώστε να μπορεί αν χρειαστεί να το ελέγξει η εφορία, τότε ίσως και να στο δεχτούν. Σε πελάτη μας στο παρελθόν έχουν δεχθεί πάντως μία φορά το σπίτι, βέβαια είχε ένα χώρο ως αποθήκη. Ελπίζω να σε βοήθησα!

  15. Καλησπέρα, πραγματικά ήσασταν κ σε μένα έμπνευση και άρχισα να το ψάχνω για δημιουργία δικού μου ηλεκτρονικού καταστήματος. Θα ήθελα να ρωτήσω καθώς έκανα μια φιλική κουβέντα με το λογιστή μου και μου είπε πως πρώτο βήμα είναι η εύρεση αποθήκης για δήλωση φορολογικής έδρας. Επιμένει πως πρέπει να έχω ΔΕΗ στο όνομα μου , αλλά με όσες αποθήκες ήρθα σ επαφή , μου λένε πως χρειάζεται το ακίνητο να έχει ρεύμα κ όχι απαραίτητα στο όνομα μου όπως επιμένει ο λογιστής μου. Ευχαριστώ για το χρόνο σας εκ των προτέρων.

    1. Γεια σου Ελένη, χαίρομαι που σε εμπνεύσαμε για τη δημιουργία ενός e-shop, προσπαθούμε μέσα από τα άρθρα μας να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Τώρα, σε αυτό που μου αναφέρεις, η αλήθεια είναι ότι είναι λεπτομέρεια που δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά. Αν αμφιβάλλεις για την απάντηση του λογιστή σου, καλύτερα ρώτα έναν ακόμα λογιστή. Γενικά το να είναι στο όνομά σου τα στοιχεία του ακινήτου, μου φαίνεται πιο σωστό για μια εμπορική επιχείρηση (τέτοια θα είσαι εφόσον ξεκινήσεις επίσημα). Καλή συνέχεια στην αναζήτησή σου!

  16. Ευχαριστώ για το άρθρο που γράψατε, που και μαζί με τα σχόλια λύθηκαν κάποιες από τις απορίες μου.Ελπιζω κάποια στιγμή να συνεργαστούμε.

    1. Χαίρομαι Ηλία που σε βοηθήσαμε, για αυτό το γράψαμε άλλωστε αυτό το άρθρο. Μπορείς πάντα να μας καλέσεις ή να στείλεις ένα αίτημα στην φόρμα μας για να μιλήσουμε για το έργο που θέλεις να υλοποιήσεις και πιστεύω ότι θα βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου πάντως!

  17. Πολύ βοηθητικό το άρθρο σας ! Θα ήθελα να ρωτήσω αν για κατάστημα e-shop καλλυντικών με λιανική πώληση χρειάζεται πιστοποιητικό Gdpr

    1. Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου Ιωάννη. Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς με το πιστοποιητικό GDPR. Γενικά, πλέον, κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (είτε ανήκει μέσα σε αυτήν είτε έχει πελάτες σε αυτήν) πρέπει να είναι σύμφωνη με τον αυτό το νόμο και να έχει μια Πολιτική Απορρήτου που να ακολουθεί. Καθώς βέβαια μιλάμε για νόμο, καλό είναι να συμβουλευτείς ένα δικηγόρο για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό. Τέλος, σίγουρα μπορώ να σου αναφέρω ότι πολλά e-shop κάνουν αυτό που μπορείς να φανταστείς, δηλαδή αντιγράφουν ο ένας τους όρους του άλλου και αλλάζουν λίγο κάποια στοιχεία. Φτηνό & γρήγορο μεν, λίγο επικίνδυνο δε. Ελπίζω να σε βοήθησα!

  18. Καλησπέρα, εχω κάποιες ερωτήσεις. Εμένα να με εκπαιδεύσετε να περνάω τα προϊοντα στο site μου. (Εχω μαγαζί με ρούχα). Αλλά δεν έχω χρόνο να κάνω και αυτό. Με συμφέρει να προσλάβω έναν υπάλληλο ή να το αναθέσω σε κάποια εταιρεία που θα μου χρεώσει απο 2 έως 7 ευρώ την κάθε παραχώρηση; Επίσης πόσα προϊοντα θα μπορω μονος μου να καταχωρώ σε μια ημέρα απο την πλατφόρμα σας;

    1. Στέφανε, εμείς μπορούμε να σε εκπαιδεύσουμε ή ακόμα καλύτερα να δεις το δωρεάν βίντεο που έχουμε ετοιμάσει στο Youtube channel μας. Μπορείς να βρεις τα σχετικά βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/playlist?list=PLeNuMhVO2ps83fxR_0jprzRekHyA2UGc4 Πάντως ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να τα περνάς, είναι να αυτοματοποιήσεις όσο μπορείς την διαδικασία είτε μέσω εισαγωγής από τους προμηθευτές σου είτε μέσω εισαγωγής από κάποιο excel που μπορεί να σου δημιουργήσει η εταιρεία που έχει το e-shop σου. Μειώνει πολύ τον χρόνο και σε κάνει και ανεξάρτητο. Ελπίζω να σε βοήθησα!

  19. Καλησπέρα πολύ καλή ενημέρωση μακάρι να τα είχα διαβάσει πριν ανοίξω το eshop. Θέλω να πω δύο πράγματα που τα έλυσα και είναι για την έδρα. Φορολογικά μπορείς να έχεις έδρα το σπίτι σου ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ και δεν χρειάζεσαι αποθήκη. ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΑ τότε μπορείς να κανείς συνεργασία με μία εταιρία logistic (σύμβαση έργου το οποίο το καταθέτης στην ΔΟΥ) και είσαι και πάλι νόμιμος.

    1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι εμπειρίες σου Σαμψών. Σε ευχαριστούμε που τις μοιράστηκες μαζί μας, πιστεύω θα βοηθήσουν κι άλλους χρήστες που μπορεί να έχουν τις ίδιες απορίες!

  20. Γεια σας, Διάβασα όλα αυτά τα σχόλια και μπορώ να πω πως έχω πλεόν μια σφαιρική εικόνα γενικά. Η ερώτηση μου είναι λίγο διαφορετική, ψάχνω να δω εάν πρέπει να δηλώσω σε ΕΦΚΑ ή να κάνω έναρξη επιχείρησης για την ιστοσελίδα μου στην οποία θα παρέχω υπηρεσίες σωματικής άσκησης, συγκεκριμμένα online yoga classes. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  21. Πολύ ωραίο και λεπτομερές το άρθρο σας.Θα ήθελα να ρωτήσω τί γίνεται σε περίπτωση που σκέφτεσαι και κατασκευάσεις και να πουλήσεις digital προιόντα μεσω μιάς πλατφόρμας όπως το Etsy.Μελετάω την περίπτωση να δημιουργώ ζωγραφικα εργα για διαφορες εφαρμογες όπως κάρδα διακοσμητικά ή ημερολογία όλα όπως digital.Αυτά θα τα κατεβάζει ο πελάτης σαν αρχείο κατευθείαν.Τί χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση;Σαν τί επιχείρηση κάνεις έναρξη;Και είναι απαραίτητη η ταμειακή μηχανή αφού δεν υπάρχει φυσικό προιόν;Σας ευχαριστώ!

    1. Για την ταμειακή ρώτα καλύτερα το λογιστή σου. Επειδή μοιάζει με υπηρεσία αλλά και με προϊόν δεν είμαι σίγουρος να σε πω τι ακριβώς πρέπει να επιλέξεις. Ένα λογιστής/φοροτεχνικός σίγουρα θα σε σώσει με αυτό.
      Ευχαριστώ!

  22. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας, συγχαρητήρια. Έχω φτιάξει ένα eshop μέσω Shopify στο οποίο θα πουλάω προϊόντα με dropshipping. Θα πρέπει να δηλώσω κάπου έδρα; Αναφέρατε ότι μπορεί να μην χρειαστεί, αν καταθέσω μια βεβαίωση από τον προμηθευτή ότι θα στέλνει αυτός τα προϊόντα. Όμως θα μπορώ να κόβω αποδείξεις; γιατί ο λογιστής μου είπε ότι απαγορεύεται να έχω στο σπίτι ταμειακή μηχανή. Ευχαριστώ.

    1. Το λογιστή σου και τα μάτια σου. Μην παίρνεις συμβουλές από κανέναν στο ίντερνετ. Ούτε από εμάς. Έχω παραδείγματα που το e-shop dropshipping έγινε με έδρα το σπίτι, αλλά απέδειξε ότι ουσιαστικά πουλάει υπηρεσία και δεν έχει προϊόντα. Νομίζω δηλώνεις ως έδρα κάτι του προμηθευτή ή την έδρα ενός 3PL.

      Αν θες να κόβεις αποδείξεις, μπορείς και με πάροχο, δεν χρειάζεσαι οπωσδήποτε ταμειακή μηχανή από όσο ξέρω.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top